S-a oprit iar combinatul Azomureș, care producea 1/2 din necesarul României de îngrășăminte

Postat de pe 15 decembrie 2023

Petrișor Peiu: După 2 luni de funcționare, s-a oprit iar combinatul Azomureș. Acesta producea jumătate din necesarul României de îngrășăminte

Autor: Oana-Medeea Groza

Odată cu isteria climatică impusă de la Bruxelles statelor membre ale UE, Europa devine un continent de mâna a doua, iar România ajunge să-și închidă combinatele și să-și autosaboteze industria, a anunțat Andrei Gușă în emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM.

În baza unor rațiuni eronate ce se doresc a fi implementate cu scopul reducerii poluării și al diminuării fenomenului de „încălzire globală”, se recurge la măsuri mai distructive, atât din punctul de vedere al afectării mediului înconjurător, prin utilizarea, de pildă, a bateriilor toxice, cât și din punct de vedere economic, prin distrugerea industriilor statelor membre ale UE. Terorismul ecologic impus de la vârful UE și de la unii exaltați din România a condus la o penurie de gaz în țară, în pofida resurselor semnificative deținute. Mai mult decât atât, piața internă din România concurează cu alți cumpărători externi ai gazului românesc, ceea ce a dus la creșterea prețurilor la gaz. În consecință, după doar 2 luni de funcționare, combinatul Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte chimice din România, a fost închis din nou.

La Azomureș se produceau 1,2-1,3 milioane de tone de îngrășăminte din cele 2,7 milioane de tone pe care le consumă România anual, deci jumătate din necesar. Devenind mai neutri din punct de vedere climatic, ne-am îngropat, aproape la propriu, fabricile de care avem nevoie și pe care ne bazăm. Prețurile exorbitante la energie au generat falimentul mai multor fabrici din România, ceea ce ne va afecta economia. A existat o subvenție acordată de stat producătorilor de îngrășăminte, însă la scurt timp după aceea a început „spectacolul” cătușelor, declanșat de DNA. 

În astfel de industrii, nu poți fi competitiv dacă prețul energiei electrice sau cel al gazului nu se menține la o valoare rezonabilă. Ce este mai important: să reducem puținele gaze cu efect de seră emise la Azomureș, dar să nu mai avem îngrășăminte și să ne punem în pericol întreaga producție agricolă, sau să salvăm producătorul român de îngrășăminte și să avem îngrășăminte la un preț rezonabil în țară? Aceasta este întrebarea asupra căreia ar trebui să reflecteze politrucii care adoptă pe repede înainte măsuri impuse de la Bruxelles.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background