Ruperea UE de piețele eurasiatice va duce rapid în criză țările europene!

Postat de pe 30 martie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat ce pierdem sau ce câștigăm din decăderea autorității/dominației Americii asupra lumii, respectiv din previzibila ascensiune/dominație geopolitică iscată din consolidarea axei Moscova-Beijing, cum se va modifica arealul politico-economic internațional în acest context.

Principala contradicție a lumii actuale este cea dintre ordinea multipolară și cea unipolară. Pentru ca ordinea unipolară să supraviețuiască în lupta pentru supremație, există două mari variante: fie crearea unor focare de război, fie integrarea economică, pas ce presupune ca statul adept al unipolarității să accepte și să îmbrățișeze ordinea multipolară, înțelegând că rămâne o țară importantă printre toate celelalte mari puteri.

Se pare că America a ales deja, optând pentru calea războiului. În acest context, din postura noastră de aliați ai Americii, dacă aceasta va ieși câștigătoare din război, ne vom putea simți ușurați că măcar nu ne aflăm în tabăra perdantă și ne vom păstra același statut de satelit al SUA. În caz contrar, dacă America pierde războiul, ne vom găsi în tabăra perdantă, afectați din plin de consecințele acestei înfrângeri.

Viitorul pare sumbru pentru că Occidentul, distrus din interior de criza democrației, de criza capitalismului neoliberal și neoconservator, de criza dreptului internațional, are toate șansele să piardă războiul provocat de el însuși. La polul opus, fostele colonii au ieșit de sub robia SUA și au reușit chiar să depășească acest stat, din punct de vedere economic, din punctul de vedere al tehnologiei deținute, nemaiacceptând să primească lecții de la vechiul stăpân.

„UE părăsește acest proiect al puterii soft și al ‘egoismului inteligent’ pentru a deveni o putere egoistă, o putere hard, care, însă, nu are decât instrumentarul necesar pentru a se organiza ca un muzeu de istorie. UE și în speță România au ajuns să devină dependente de SUA, nemaiștiind încotro să o apuce în lipsa direcțiilor date de către americani. Ruperea UE de piețele eurasiatice reprezintă o pagubă imensă pentru UE în termeni economici, în termeni de putere politică, în termeni culturali, în termeni de influență, o pagubă mult mai mare decât cea pe care o vor suferi SUA”, și-a încheiat Adrian Severin analiza.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background