Romoșan: Editurile de carte sunt în pericol, responsabili sunt un fost informator al Securității, respectiv șeful Consiliului Concurenței, bănuit în legătură cu SRI

Postat de pe 27 august 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, analistul Petru Romoșan a atras atenția asupra amenzilor uriașe date de Consiliul Concurenței contra editurilor de carte, ce poate aduce falimentul acestora, arătând cine sunt organizatorii și beneficiarii.

Din 5 mai 2009, Bogdan Chirițoiu deține funcția de președinte al Consiliul Concurenței, autoritatea națională în domeniul concurenței, care pune în aplicare și asigură respectarea prevederilor naționale, dar și a celor comunitare de concurență. Bogdan Chirițoiu (bănuit că ar fi rezident al SRI) a devenit avocatul întreprinderii Bookster, cedată în 2022 lui Octavian Radu, fondatorul trustului RTC și cel care a dezvoltat brandul Diverta. El este, de fapt, omul care a distrus librăriile românești, transformându-le într-un comerț ieftin. Octavian Radu este informator al fostei Securități și atacă în acest moment piața editurilor.

Difuzarea de carte a devenit din ce în ce mai slabă. În toată România mai sunt doar… 300 de librării, în timp ce doar în Paris sunt 1.000. Această amendă, de 1,2 milioane de euro aplicată editurilor și Asociației Editorilor, practic îngroapă editurile și librăriile. Într-un comunicat transmis StartupCafe, Consiliul Concurenţei a anunțat miercuri că a sancţionat 6 companii active pe piața furnizării de carte, precum și Asociația Editorilor din România (AER), cu amenzi în valoare totală de 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane EUR) pentru „participarea la o înțelegere anticoncurențială”.

Amenzile au fost aplicate astfel:

Curtea Veche Publishing S.R.L.                                           422.220,85 lei

Nemira Publishing House S.R.L.                                          324.636,37 lei

Humanitas S.A.                                                                    365.718,84 lei

Publica Com S.R.L.                                                              174.677,34 lei

Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești)           3.982.290,66 lei

Librăriile Humanitas S.A.                                                     582.362,94 lei

Asociația Editorilor Din România                                        115.696,04 lei

Autoritatea de concurență a făcut o investigație și acum susține că cele 6 companii de editare și comerț cu cărți, împreună cu asociația de profil din domeniu, „și-au coordonat strategiile comerciale și au limitat comercializarea de carte către entitățile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020”. Bookster cumpăra cărți de la edituri și librării, care apoi erau puse la dispoziția abonaților în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile și librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER, au considerat că activitățile desfășurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice și că aceasta nu respecta regulile de pe piața furnizării de carte și nu plătește suficient pentru drepturile de autor. Investigația a fost declanșată ca urmare a „plângerii înaintate de Asociația Educație pentru Toti Copiii, în calitate de deținătoare a bibliotecii Bookster”. Așadar, Octavian Radu s-a folosit de interpuși pentru a porni acest demers criminal împotriva librăriilor și editurilor, neriscând să apară el ca inițiator al plângerii.

Bogdan Chirițoiu de la Consiliul Concurenței este un carierist înrăit, ocupând numeroase funcții publice în baza dresajului la care a fost supus de tânăr și în baza protecției primite din partea SRI. Chirițoiu, care se bagă în această problemă și face pe avocatul pentru Bookster, nu se pricepe absolut deloc la domeniul editorial, dar se amestecă părtinitor de partea lui Octavian Radu în această speță, în dauna culturii române, a editurilor și a cărților. „Editorii trebuie susținuți în acest demers, în această potlogărie care s-a pus la cale prin proceduri securistice!”, a concluzionat Petru Romoșan.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background