Rolul social al Bisericii Ortodoxe Române în fața progresismului

Postat de pe 29 iulie 2021

Autor: Adrian Lambru

Vasile Dîncu, președintele Consiliului Național al PSD, a declarat în cadrul emisiunii “Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de la Gold FM că: „Biserica a fost, este și va fi mereu o instituție conservatoare. Aceasta nu va fi călcată în picioare de mișcarea progresistă din România”.

Un apropiat declarat al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Dîncu susține că „BOR și-a asumat statutul de biserică națională, în ciuda criticilor. Biserica din România este una blândă și înțelegătoare cu creștinii și cu preoții. În alte țări Biserica de acolo este mult mai dură, dă mesaje politice, îndeamnă oamenii să voteze anumite partide ș.a.m.d.”.

În urma studiilor făcute, sociologul a observat faptul că „Biserica a câștigat foarte mult credit în fața populației. În pandemie, s-a văzut cât de importantă este Biserica. 60% dintre oameni au declarat faptul că au simțit nevoia să vorbească cu un preot, iar 30% au fost să vorbească despre covid cu un părinte”.

Despre discreția bisericii

„Există mii de obiective construite în ultima vreme de Biserica Ortodoxă Română, acte de caritate, școli și multe altele, dar nu știe nimeni” – susține Vasile Dîncu.

BOR s-a dovedit de-a lungul timpului, conform sociologului, o instituție foarte slab implicată în viața politică, fiind mai muult implicată în viața socială a oamenilor. „Foarte rar, Biserica iese și răspunde atacurilor. Această rezistență pasivă le prinde bine. Îi oferă încredere în fața românilor. Biserica rămâne o zonă liniștită în care oamenii se pot retrage”.

Emisiunea “Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background