Renunțarea la VETO se poate face doar gradual,și numai după rezolvarea actualelor probleme ale UE

Postat de pe 25 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă” de joi, prezentată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, Adrian Severin a analizat ce înseamnă potențiala dispariție a dreptului de veto în cazul deciziilor UE, demonstrând ce mutații fundamentale se pot genera astfel și explicând dacă poziționarea României de a susține acest lucru este oportună, utilă, legală.

Instituțiile europene au depășit atribuțiile pe care le-au primit prin tratate și au ajuns la niște construcții fantasmagorice, având tot felul de manifestări incorecte, cum este și ideea că dreptul UE poate să contrazică și Constituțiile statelor membre. Ne aflăm într-un context în care predomină abuzurile, inegalitățile și ambiguitățile, un context în care UE involuează, trecând de la statutul de „soft power” la statutul de „hard power”, implicându-se în războiul cu Rusia și adoptând geopolitica americană.

Sistemul de vot trebuie fluidizat, pentru că și acest așa-zis drept de veto pe care îl presupune adoptarea deciziilor cu unanimitate conduce spre abuzuri. Dreptul de veto nu poate fi folosit de oricine, oricând. Dar este aberant și să nu fie folosit niciodată, așa cum face România. Se disting două mari tendințe. Pe de o parte avem comportamentul samavolnic al marilor puteri, cum sunt Franța și Germania care au impus anumite politici altor state, celelalte țări acceptând mute orice dictat. Pe de altă parte, avem abuzul de capacitatea de a bloca, în condițiile în care este nevoie de un vot unanim.

„Acest drept de a bloca o decizie este utilizabil numai de aceia care au puterea politică suficientă de a rezista pe termen mai lung la măsurile de retorsiune nejuridice ale celorlalți. Totodată, blocarea unei decizii poate să evite o eroare, nu să rezolve o problemă”, a punctat Adrian Severin. Pentru menținerea unui echilibru real în UE, trebuie evitat atât abuzul de putere, cât și abuzul de veto.

România poate să-și exprime acordul de a se trece la un alt sistem de votare, cel puțin în anumite sectoare esențiale, însă nu în acest moment în care ni se bagă pe gât intrarea într-un război, nu când există confuzii în ceea ce privește natura UE, nu până când nu se rezolvă problema raporturilor constituționale între instituțiile europene și statele membre ale UE. Trecerea de la votul în unanimitate la un alt sistem de votare trebuie făcută gradual și trebuie pusă în aplicare numai după ce rezolvăm problemele fundamentale care, în anumite cazuri, necesită clarificarea tratatelor, după cum a conchis Adrian Severin.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background