Recomandările Parlamentului European cu privire la situația din Israel și Gaza

Postat de pe 16 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, jurnalista Iosefina Pascal a analizat recomandările emise de către Parlamentul European, în iulie 2023, cu privire la rezolvarea conflictului din Fâșia Gaza.

Prima idee emisă de Parlamentul European este reiterarea sprijinului ferm al Uniunii Europene față de soluția bazată pe coexistența a două state ca unica soluție viabilă pentru a rezolva acest conflict, ceea ce înseamnă că statul Israel și statul Palestina să coexiste democratic în pace, cu garanții de securitate, recunoscându-se reciproc în cadrul frontierelor din 1967, cu schimburi de terenuri convenite de comun acord și capitala ambelor state la Ierusalim, pe baza parametrilor stabiliți în concluziile consiliului din 2014. Totodată, este vizată sprijinirea recunoașterea statului palestinian în conformitate cu acești parametri, pledarea în continuare pentru respectarea dreptului internațional și reafirmarea angajamentului UE pentru egalitate în drepturi a tuturor palestinienilor și israelienilor.

Așadar, Parlamentul European, care reprezintă popoarele europene, arată că se dorește consolidarea a două state distincte și independente, care să coexiste democratic și în pace, dar cu o capitală comună la Ierusalim. Mai departe, se precizează că UE ar trebui să solicite autorității palestiniene să întrerupă orice legături cu organizațiile teroriste active în regiune. UE trebuie să se asigure că autoritățile israeliene permit accesul deputaților din Parlamentul European în teritoriile ocupate, inclusiv în Gaza. Asta înseamnă că până acum delegațiile PE nu au putut să meargă în Fâșia Gaza pentru a constata situația de la fața locului și se solicită accesul acestor delegații în zonele ocupate.

Se dorește ca Ierusalimul de Est, Cisiordania și Fâșia Gaza să fie aduse sub un singur regim legitim și democratic al autorității palestiniene, să fie facilitate dialogul național, reconcilierea, securitatea și consensul în rândul actorilor politici și societali din Palestina. PE salută eforturile internaționale de mediere în vederea ajungerii cât mai rapid la un acord între diferitele facțiuni politice palestiniene.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background