“Răcirea globală”/ În Siberia -56 °C

Postat de pe 5 decembrie 2023

Autor: Marius Ghilezan

Turbo-jet-urile oficialilor, care plecau din Europa spre Conferința pentru schimbările climatice COP28 din Dubai, blocate din cauza zăpezilor din Germania și frigul din Siberia, fac deliciul criticilor încălzirii climatice. Temperaturile în unele părți ale Siberiei au scăzut luni la minus 56 de grade Celsius, în timp ce viscolele au acoperit Moscova cu ninsori record și au perturbat zborurile, pe măsură ce vremea de iarnă a pus stăpânire pe Rusia, anunță Reuters.

În Republica Sakha, situată în partea de nord-est a Siberiei și unde se află Iakutsk, unul dintre cele mai reci orașe din lume, temperaturile au scăzut sub minus 50 C, potrivit stațiilor meteo din regiune.

Temperatura de iarnă, în mod obișnuit este de -40 °C. În capitala republicii Sakha, trăiesc peste un milion de oameni. Majoritatea mașinilor sunt japoneze, acestea funcționând mai bine decât Lada, fostele autoturisme sovietice, pregătite pentru temperaturi joase.

Toate bogățiile pământului zac sub zăpadă

Legenda spune că o zeitate a scăpat toate bogățiile din cauza mâinilor înfrigurate. Localnicii se laudă că zona este bogată în metale rare, aproape toate elementele din sistemul Periodic al lui Mendeleev, fiind prezente în subsoluri.

În Oymyakon, o zonă din Sakha, temperatura a coborât sub minus 56 de grade Celsius, luni seară, meteorologii susținând că temperatura resimțită a fost de -60 de grade.

La Moscova, zăpada e de 30 de cm.

În Dubai, se desfășoară o nouă ediție a COP 28, un organism internațional de luptă împotriva schimbărilor climatice.

sursă: newstand.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background