Protecția împotriva schimbărilor climatice este acum un drept al omului

Postat de pe 11 aprilie 2024

Într-o decizie de referință, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că inacțiunea guvernului în privința schimbărilor climatice încalcă drepturile fundamentale ale omului. Hotărârea judecătorească de marți care modifică definiția înseamnă că aproape 50 de guverne trebuie să se confrunte acum cu o nouă eră a litigiilor climatice, scrie Politico

Guvernele să fie avertizate: trebuie să vă protejați cetățenii de schimbările climatice – este dreptul lor uman.

Mesajul prevestitor a fost transmis printr-o hotărâre densă, marți, din partea supremei instanțe europene pentru drepturile omului. Concluzia instanței? Oamenii au dreptul la siguranță în fața catastrofelor climatice, care are rădăcini în dreptul lor la viață, intimitate și familie.

Decizia de schimbare a definiției a Curții Europene a Drepturilor Omului înseamnă că aproape 50 de guverne, reprezentând aproape 700 de milioane de oameni, vor trebui acum să se confrunte cu o nouă eră a litigiilor din partea comunităților afectate de climă, care pretind ca exista inacțiune. 

Deși hotărârea în sine nu include nicio sancțiune – cazul a prezentat mai multe femei acuzând Elveția că nu le-a protejat de pericolele climatice – ea stabilește un precedent puternic pe care oamenii îl pot folosi pentru a da în judecată guvernele în instanțele naționale.

Verdictul va servi „ca un plan pentru cum să-ți dai în judecată cu succes propriul guvern pentru eșecurile climatice”, a spus Ruth Delbaere, specialist juridic la Avaaz, o organizație nonprofit din SUA care promovează activismul climatic. 

Nici măcar respingerea simultană de către instanță, marți, a altor două cazuri privind schimbările climatice, inclusiv unul de mare profil din partea activiștilor portughezi care au luptat cu peste 30 de țări simultan, nu a atenuat starea de spirit în rândul susținătorilor climatului. Aceste cazuri, au susținut experții juridici, au fost în mare parte respinse din motive tehnice; judecătorii chiar le-au spus activiștilor portughezi să judece cazul lor în Portugalia înainte de a se întoarce la tribunalul pentru drepturile omului din Strasbourg.

„Instanța le spune, practic, reclamanților ale căror acțiuni au fost respinse cum să procedeze data viitoare”, a spus Alberto Alemanno, specialist și profesor de drept al UE. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a fost înființată în deceniul de după cel de-al Doilea Război Mondial, dar a crescut în importanță în ultima generație. În calitate de braț judiciar al Consiliului Europei, o organizație internațională pentru drepturile omului, hotărârile instanței sunt obligatorii pentru cei 46 de membri ai consiliului, care acoperă toată Europa și numeroase țări de la granițele sale.

Drept urmare, hotărârea de marți va contribui la creșterea litigiilor climatice de la o bătălie țară cu țară la una care se întinde pe continente.

Anterior, activiștii pentru schimbările climatice au avut în mare parte succes în a da în judecată țări individuale pentru a forța acțiunile climatice. 

Un verdict din 2019 al Curții Supreme olandeze a forțat Țările de Jos să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 25%, în timp ce în 2021 o instanță franceză a decis că guvernul este responsabil pentru daunele aduse mediului după ce nu și-a îndeplinit obiectivele de reducere a gazelor cu efect de seră. În același an, Curtea Constituțională a Germaniei a emis o hotărâre generală conform căreia legea climei din 2019 a țării era parțial „neconstituțională”, deoarece punea prea mult din sarcina reducerii emisiilor asupra generațiilor viitoare.

Chiar și în SUA, tinerii activiști de mediu au câștigat anul trecut un proces local împotriva agențiilor de stat, după ce au susținut că utilizarea continuă a combustibililor fosili le-a încălcat dreptul la un „mediu curat și sănătos”.

Dar 2024 se conturează a fi un punct de cotitură pentru litigiile climatice, redefinind cine are dreptul de a da în judecată în problemele climatice, ce argumente pot folosi și pe cine pot viza. 

Pentru început, experții se așteaptă în mod covârșitor ca hotărârea de marți să se răspândească în procesele viitoare – atât în ​​Europa, cât și la nivel global. Hotărârea include chiar și detalii despre pașii pe care guvernele trebuie să ia pentru a-și respecta noile obligații legate de drepturile omului legate de climă. Lista include lucruri precum un termen limită concret pentru a ajunge la neutralitatea climatică, o cale pentru a ajunge acolo și dovezi că țara este de fapt pe această cale.

„Decizia de astăzi împotriva Elveției stabilește un precedent istoric care se aplică tuturor țărilor europene”, a spus Gerry Liston, care a consultat procesul portughez care a fost respins.

sursă: Politico


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background