Oamenii nu mai au încredere în democrații și în instituțiile democratice

Postat de pe 11 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

A fost adoptat Pactul pentru migrațiune în Parlamentul European, a anunțat jurnalista Iosefina Pascal, în emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM. Totodată, a apărut un sondaj care relevă date îngrijorătoare cu privire la încrederea cetățenilor în democrație.

Se dorește continuarea migrației forțate, a dislocării unor populații mari pe teritoriul țărilor UE, fără ca acestea să fie integrate într-un mod corespunzător. „Extrema dreaptă” a acuzat superficialitatea prevederilor din Pactul pentru migrație. În contrast, extrema stângă (marxiștii) spun că Pactul este prea dur, pentru că migranții care vin să solicite azil în UE sunt controlați la granițe. Cel mai eficient ar fi ca fiecare stat în parte să aibă propria politică a migrației și să gestioneze pe cont propriu această problemă.

Marea problemă apare când statele-azil, precum Germania, Grecia, Spania, Franța ș.a., nu mai pot accepta migranți din cauza lipsei de resurse sau din cauza creșterii alarmante a cotelor criminalității. În astfel de cazuri, toată „povara” lor se transferă către alte state, fapt prin care li se impune noilor țări gazdă să ofere cazare, sprijin umanitar, acces la sănătate și să garanteze integrarea pe piața muncii. România nu prea a primit migranți și e posibil să apară probleme începând cu anul 2026, pentru că multe alte state (Polonia, Austria, Ungaria etc.) se opun acceptării cotelor de refugiați. România nu are nicio poziție la nivelul dezbaterii din PE cu privire la această temă.

Oamenii nu mai au încredere în democrații și în instituțiile democratice – sondaj bombă

A apărut un sondaj, aplicat în 19 țări la nivel global, inclusiv în România, care scoate la iveală faptul că alegătorii din majoritatea țărilor sunt sceptici în privința democrației. Cetățenii nu mai au încredere în statul în care trăiesc, și nici în instituțiile acestuia. Studiul, realizat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală, arată că puțin sub jumătate dintre alegători consideră că recentele tururi electorale au fost libere și corecte. Secretarul general al institutului spune că „democrațiile trebuie să răspundă scepticismului publicului lor atât prin îmbunătățirea guvernanței, cât și prin combaterea culturii tot mai mari a dezinformării, care a încurajat acuzațiile false împotriva alegerilor credibile”.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background