Prin tranzacția PATRIOT, România devine un proxy militaro-comercial, iar Iohannis capătă funcție europeană

Postat de pe 15 mai 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă la Radio Gold FM, jurnalistul Bogdan Comaroni a abordat subiectul referitor la scandalul PATRIOT, explicând situația pe înțelesul tuturor. Cum am ajuns în situația posibilă să donăm Ucrainei un sistem de apărare pe care l-am plătit, dar încă nu l-am primit? Se poate face acest lucru din punct de vedere legal?

În contextul alegerilor, SUA se confruntă cu o mare problemă referitoare la ajutorul oferit Ucrainei. Familia Biden este constant presată și șantajată de către ucraineni cu devoalarea afacerilor murdare ale clanului Biden în Ucraina. Chiar înainte să plece Iohannis în SUA, președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a reiterat ideea că țara sa are nevoie de încă o baterie PATRIOT. În acest context, Iohannis a fost trimis la Washington, s-a folosit pretextul premierii de la Atlantic Council și s-au pus bazele unui plan prin care, dacă Ursula von der Leyen va ieși din nou șefă a Comisiei Europene, Klaus Iohannis va obține mandatul de comisar pe apărare pentru UE, asigurându-și astfel și imunitatea.

Ședința CSAT pe tema donării sistemului PATRIOT Ucrainei a fost amânată pentru după alegerile europarlamentare, moment în care se va decide și soarta lui Iohannis, presat de probleme penale și de procesul de care depinde recuperarea casei sale de la Sibiu (cu termen 18 iunie). România va putea să doneze acest sistem de apărare extrem de important unei țări din afara NATO, pentru că Nicolae Ciucă a semnat un tratat militar cu Ucraina. Tot ieri, Maia Sandu a semnat cu UE o strategie comună de apărare în care se pune accent pe Transnistria și pe faptul că Rusia ar putea să rupă frontul spre Odessa, izolând astfel Ucraina. Rusia ar putea astfel să creeze un nou proxy în Transnistria, ceea ce pune presiune în plus pe Europa, forțată să sprijine Ucraina cu sisteme de apărare pentru a apăra, de fapt, Republica Moldova. Pare că Ursula von der Leyen pregătește această comisie de apărare pe care să i-o dea lui Iohannis și prin care se dorește crearea unei uniuni militare a României cu Moldova.

Republica Moldova va face parte, așadar, cu sprijinul material al României, dintr-un sistem de preluare și finanțare de armament. Se consolidează o mega-strategie europeană de producție de armament cu care Europa plănuiește să se apere împotriva rușilor. România are parteneriate strategice atât cu Moldova, cât și cu Ucraina, ceea ce ne va arunca direct în „gura leului” și ne va pune în pericol siguranța națională. Prin această tranzacție, România devine un proxy militaro-financiar pentru piața de armament. Klaus Iohannis va obține funcția europeană mult visată în baza acestei cedări în scandalul PATRIOT.

Emisiunea „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, moderată de Cozmin Gușă, poate fi urmărită de luni până joi, pe Radio Gold FM, începând cu ora 13. Înregistrarea integrală poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background