Prima zi la Davos coincide cu înscăunarea lui Trump. Mii de lideri, directori executivi și persoane influente din diverse domenii participă la Forumul Economic Mondial

Postat de pe 20 ianuarie 2025

Fondate la începutul anilor 1970, reuniunile de la Davos abordează cele mai mari probleme ale lumii. În cele peste 300 de întâlniri, delegații propun soluții la probleme critice, cum ar fi asigurarea unei tranziții line la energie curată sau acomodarea noii ere digitale.

Orașul elvețian Davos este cotat ca fiind orașul situat la cea mai mare altitudine din Europa, dar e cunoscut mai degrabă ca gazda Forumului Economic Mondial (WEF), locul în care cei mai puternici lideri se întânesc pentru a dialoga. Importanța dialogului – care se întâmplă adesea în conversații private – dezvăluie o misiune mereu importantă de a reuni lideri atunci când „ amenințările la adresa stabilității mondiale se înmulțesc „.

Înființată în urmă cu mai bine de 50 de ani , Reuniunea anuală încearcă să întruchipeze „spiritul de la Davos”, care este o atitudine de deschidere și cooperare esențială pentru misiunea Forumului. „ Manifestul de la Davos „, creat în 1973 și reînnoit în 2020, prezintă principiile capitalismului.

Davos este mai degrabă o platformă pentru factorii de decizie din sectorul public și privat pentru a reuni și a discuta problemele majore ale zilei. Întâlnirile pot duce la parteneriate de afaceri și descoperiri politice.

În 1988, de exemplu, Grecia și Turcia au evitat conflictul armat cu un acord încheiat la Davos . În anii 1990, Davos a găzduit o strângere de mână care a ajutat la stoparea apartheidului în Africa de Sud și a servit drept platformă pentru anunțarea Pactului Global al ONU , o inițiativă care solicită companiilor să-și alinieze operațiunile la principiile drepturilor omului.

Mai recent, în 2023, Statele Unite au folosit Davos pentru a anunța un nou program de fond de dezvoltare, iar directorii generali globali la întâlnire au convenit să susțină un plan de sprijinire a unui acord de liber schimb în Africa .

Forumul în sine nu influențează deciziile sau observațiile făcute de factorii de decizie și nu dictează politicile publice.

Davos a fost locul de desfășurare a întâlnirii anuale în fiecare an până în 2002, când, într-un gest de solidaritate cu locuitorii din New York în urma atacurilor din 11 septembrie 2001, Forumul a organizat evenimentul în orașul american.

Când a lovit COVID-19, mai întâi Davos 2021 și apoi Davos 2022 au avut loc în format digital sub numele de „Agenda Davos”. În 2022, evenimentul a fost reprogramat pentru mai 2022, ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

În ianuarie 2023 s-a revenit la intervalul obișnuit de iarnă și, cu măsuri sanitare stricte, întâlnirea a marcat începutul sfârșitului a trei ani de pandemie globală.

Davos este un eveniment numai pe bază de invitație, care reunește șefi de stat și lideri din sectorul privat, precum și multe dintre vocile de frunte din societatea civilă și mediul academic.

De asemenea, include activiști, artiști, membri ai comunităților indigene și voci ale tinerilor.

Publicul poate urmări și interacționa cu Reuniunea anuală prin sesiuni transmise în direct, rețele sociale și conexiuni virtuale la hub-uri, centre și proiecte Forum din întreaga lume.

Anul acesta, tema pentru Davos este „Colaborarea pentru era inteligentă”. Programul va fi orientat în jurul a cinci priorități interconectate:

  • Reimaginarea creșterii. Având în vedere realitățile geopolitice și economice de astăzi, factorii de decizie vor trebui să caute noi surse de creștere pentru viitor. Economia digitală reprezintă deja aproape 16% din PIB-ul global
  • Industrii în era inteligentă. Tehnologia este acum principalul motor al schimbării și perturbărilor în sectoarele de afaceri. Pentru a profita din plin de multitudinea de oportunități, liderii vor avea nevoie de un nou set de instrumente ca să se adapteze.
  • Investind în oameni. Progresele tehnologice au creat nevoia de a recalifica și perfecționa oamenii pentru a răspunde cerințelor economiei de mâine.
  • Protejarea planetei. Parteneriatele și dialogurile care permit investițiile și desfășurarea de noi tehnologii climatice sunt esențiale pentru a face progrese în ceea ce privește clima globală și obiectivele legate de natură. O extindere a ambiției, guvernanței, parteneriatelor și capitalului va fi necesară pentru a atinge zero net .
  • Reconstruirea încrederii. Pe măsură ce ritmul schimbării se accelerează, diviziunile societale s-au adâncit pe măsură ce oamenii din întreaga lume încearcă să-și reafirme identitatea. Pentru a merge mai departe, părțile interesate vor trebui să găsească noi modalități de colaborare, atât la nivel internațional, cât și în cadrul propriilor societăți.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background