Premierul Italiei, Mario Draghi: „Tranziția ecologică implică intervenția statului”

Postat de pe 27 octombrie 2021

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, a fost punctată poziția Italiei vizavi de tranziția la economia verde, așa cum este percepută de primul ministru al țării.

În fața Parlamentului italian, premierul Mario Draghi a subliniat că „nu există nicio alternativă la intervenția statului pentru realizarea tranziției ecologice și digitale. Dacă statul nu este prezent, aceste două tranziții nu se vor întâmpla”.

În același timp, însă șeful Executivului de la Roma susține că Guvernul italian a cerut Comisiei să exploreze rapid opțiunea de cumpărare și stocare în comun a gazelor naturale, în mod voluntar, cu măsuri pe termen mediu, dar a adăugat că totuși, obiectivul pe termen mediu al Italiei rămâne reducerea dependenței de combustibilii fosili și creșterea substanțială a utilizării surselor regenerabile. „În același timp, statul trebuie să protejeze cele mai slabe secțiuni ale populației de costurile transformării energiei și să se asigure că timpii de tranziție sunt compatibili cu adaptabilitatea companiilor. Pentru ca reconversia sistemului nostru economic să aibă succes, este nevoie de sprijinul tuturor: instituții, întreprinderi, cetățeni”, a adăugat el.

Elocventă în acest tablou exrem de complicat este atitudinea Norvegiei, care nu este stat membru al UE, dar este legat puternic de Uniune – Guvernul de centru-stânga al țării a anunțat că va încerca să crească industria profitabilă a petrolului și gazului din țară, în timp ce se străduiește să reducă emisiile de carbon. Comentariile au venit la doar o zi după ce Uniunea s-a angajat să urmărească interzicerea exploatării de noi depozite de combustibili fosili într-o nouă strategie regională. De ce este importantă atitudinea Norvegiei? Conform strategiei proprii, UE va solicita interzicerea exploatării de noi depozite de petrol, cărbune și gaze în Arctica. Dar puterea instalată în statul nordic consideră că „sectorul petrolului și gazului va fi dezvoltat, nu dezmembrat”, iar explicația este cel puțin uimitoare: oficialii norvegieni au declarat că atitudinea țării nu ar fi o contradicție, întrucât o mare parte din petrolul și gazul Norvegiei sunt utilizate… în afara Norvegiei.

De menționat că Norvegia este cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa de Vest, în timp ce Uniunea este un importator net de petrol și gaze arctice.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background