Premieră pe piața financiar-digitală: Schemă Ponzi cu criptomonede. 63 de milioane de euro în bitcoini confiscate!

Postat de pe 22 aprilie 2024

Confiscare maximă, de 63 de milioane de euro în bitcoini, prima operațiune de acest tip din Italia, după ce o schemă Ponzi cu criptomonede a fost „decriptată”.

„Prima operațiune de confiscare a Gărzii Financiare din Italia care implică monede digitale create prin intermediul circuitului Binance Smart Chain are o valoare de aproximativ 63 de milioane de euro. Investitorii au fost atrași de promisiunile de randamente neobișnuit de mari, garantate într-un timp scurt, și de metodele de abordare ale companiei italiene: de la întâlniri online față în față la publicitate pe web și pe canalele sociale”, a afirmat Antonio Ape, locotenent-colonel al Gărzii Financiare din Roma, din cadrul nucleului de poliție economică și financiară.

Polițistul a vorbit despre confiscarea a peste 776 de milioane de criptomonede care a avut loc la Frascati, cu o companie italiană care, în mod total abuziv, a creat o nouă monedă digitală fantomă, oferită ca atracție pentru investiții pe site-ul său. „Autoritatea judiciară a considerat oportun să solicite judecarea imediată a celor 21 de persoane implicate, iar data de 20 mai a fost aleasă pentru începerea procesului în fața instanței”, a declarat lt. col. Ape.

Așteptarea unui randament financiar mare într-un timp scurt, mai ales dacă se atrăgeau noi clienți pe platforma online, evident ilegală, a atras atenția economiștilor: „Prin intermediul tam tam-ului de pe Facebook, Instagram și Telegram, soseau persoane care aveau sume mari de bani de investit și cu care puteau apoi să cumpere și să vândă Bitcoini. – adaugă Ape – „Activitățile companiei aveau sediul în Frascati, dar erau active în toată Italia, pentru o piață care apoi a ajuns și în Europa. Site-urile pe care le înființau ad-hoc pentru a transmite reclamele afacerii nu erau recunoscute de o autoritate de supraveghere și canalizau capitalul către alte rapoarte din Italia sau din străinătate’, a explicat Ape.

Escrocii foloseau schema Ponzi pentru a atrage investitorii promițând randamente mari sau garantate într-un timp scurt. În loc să genereze profituri reale prin investiții legitime, returnările către vechii investitori sunt plătite cu capitalul obținut de la cei noi. Schema nu se bazează pe o activitate economică reală și, prin urmare, în spatele schemei utilizate nu există soluții sau activități legitime care să poată fi considerate antreprenoriale.

„Dacă schema este complet abuzivă, investitorul nu este protejat. Compania ilegală dispare și spală banii pentru a fi transportați în străinătate”, a explicat locotenent-colonelul Ape. Bitcoin este o afacere legală și recunoscută de organismele naționale și internaționale. Investitorii au la dispoziție mai multe instrumente pentru a acționa asupra monedei, care este legală dacă respectă anumite orientări și este recunoscută de o autoritate de supraveghere. Dacă se dorește să se desfășoare o activitate de comerciant virtual de Bitcoin, trebuie să se solicite înscrierea în registrul Organismo degli agenti e mediatori creditizi (OAM), unde pot fi înscriși cei înscriși în registru.

sursă: ziuanews.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background