Piatra Neamț și planul „Smart City” – supravegherea totală a cetățenilor e „smart”!

Postat de pe 18 iulie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, Iosefina Pascal a informat că orașul Piatra Neamț va fi convertit într-un smart city, acesta fiind pretextul folosit pentru a supraveghea viața cetățenilor.

Primăria Piatra Neamț a publicat o serie de documente care arată cum își propun edilii acestui oraș să implementeze să transforme Piatra Neamț într-un smart city. Sunt prezentate componentele funcționale ale viitoarei arhitecturi de tip „smart”, care vor fi înglobate în viitorul Oraș Inteligent. Printre elemente se numără un sistem de management al deșeurilor, un sistem de monitorizare video, un sistem de acces online la serviciile publice, un sistem de management al timpilor de așteptare, un sistem de monitorizare pe bază de senzori și alarme în caz de dezastre și alte astfel de mecanisme și sisteme. Prin instalarea unor astfel de tehnologii, administrația orașului Piatra Neamț speră să pună bazele „siguranței inteligente”, „traficului inteligent” și „guvernării inteligente”.

Aflăm și care este definiția unui astfel de smart city, în viziunea administrației Piatra Neamț. Un smart city presupune ca totul să fie „inteligent”: energie inteligentă, clădiri inteligente, mobilitate inteligentă, tehnologie inteligentă, infrastructură inteligentă, îngrijire medicală inteligentă ș.a.m.d. Toate aceste schimbări sporesc monitorizarea cetățenilor, pentru că multe dintre tehnologiile ce vor fi implementate presupun scanarea facială, scanarea unor coduri QR, scandarea amprentelor, dar și servicii bazate pe localizare și tracking permanent.

Se dorește și transformarea cetățenilor în „nativi civici digitali” prin utilizarea unor opțiuni de mobilitate verde, prin alegeri inteligente de stil de viață, prin responsabilitate în consumul de energie. Cu alte cuvinte, se dorește uniformizarea comportamentelor umane și restricționarea libertății cetățenilor prin dictarea unui anumit stil de viață și prin monitorizarea și reducerea forțată a consumului de energie, apă și gaze.

Se vorbește și despre e-Educație și e-Sănătate, în condițiile în care sistemul sanitar din România este la pământ, iar sistemul de învățământ este praf, mulți dintre profesorii la început de drum din noua generație nefiind în stare să promoveze examenul de titularizare.  

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background