Petru Romoșan: Retrospectivă la sfârșitul unui an trist

Postat de pe 16 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Petru Romoșan a vorbit despre posibila naționalizare a Petromului și cum ar putea fi aceasta dusă până la capăt, a realizat o radiografie a situației din politica internă și externă a României și a explicat succint ce se ascunde în spatele creșterii bugetelor tuturor serviciilor secrete, în contextul scăderii bugetului acordat sectorului ce ține de educație.

Naționalizarea Petromului

La începutul emisiunii, analistul Petru Romoșan a invocat intervenția politicianului austriac Peter Pilz care și-a exprimat opinia asupra situației naționalizării Petromului: „Este o chestiune dificilă, pentru că ce s-a întâmplat cu Petrom a fost în sine un caz uriaș de corupție. Cu o mită uriașă, avem documente care confirmă asta și le-am publicat în Parlamentul nostru în ultimii 15 ani și nimic nu s-a întâmplat, așa că nu pot îndruma Guvernul României, dar pot spune că pot propune un nou pas următor. Eu înțeleg românii care spun ‘Noi vrem Petrom înapoi’, compania noastră națională înapoi, dar nu știu cum. Dar dacă faceți asta și o vreți înapoi și încercați, sunt sigur că oamenii din Austria vor înțelege și vă vor susține” (Active News).

Din declarația politicianului austriac reies mari probleme. Este bizar cum de documentele publicate de el în Austria nu sunt cunoscute în România, vina aici aparținând jurnaliștilor români, serviciilor secrete și DNA-ului care nu se autosesizează. Chestiunea privatizării este o problemă de interes național și nu ar trebui sub nicio formă să fie scăpate printre degete astfel de indicii.

Se pune acum problema dacă ar fi posibilă naționalizarea din punct de vedere legal, pentru că s-a tot perpetuat o informație conform căreia ar exista un articol în Constituție care nu permite un astfel de demers. „Ce s-a făcut printr-o hotărâre a guvernului și printr-un vot în parlament se poate desface printr-o altă hotărâre a guvernului sau printr-un alt vot în parlament”, a punctat Petru Romoșan. De apreciat este faptul că Diana Șoșoacă este singurul politician care a luat atitudine și care face ceva concret în privința naționalizării Petromului. Iar din cauza acestei pasivități și indiferențe a actualilor guvernanți este foarte posibil ca ei să piardă teren în favoarea chiar și a unui partid nou înființat sau care va lua naștere până în 2024 și care are șanse mai mari să fie votat la alegerile din 2024.

Guvernarea Ciucă – „mormolocul cu 4 stele”

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că inflația nu va urca mai sus de 13% la sfârșitul acestui an, asta în condițiile în care acum este undeva la 16% și mai sunt doar două săptămâni din 2022. Petru Romoșan consideră că aceste declarații reprezintă o simplă propagandă a guvernului Ciucă.

Pe de altă parte, toate serviciile secrete vor avea parte de majorări de buget în anul 2023. Administrația Prezidențială va primi în plus 35%, în timp ce STS va înregistra o creștere a bugetului de 62%. „Problema e de unde vin banii ăștia, pentru că noi ne împrumutăm ca să le umflăm buzunarele nu a spionilor, că noi nu mai avem spioni, ci a milițienilor noștri. Au profitat de contextul războiului din Ucraina pentru a-și majora bugetele”, a subliniat Petru Romoșan. Acest fenomen se petrece deja de două decenii, timp în care serviciile nu au contribuit la dezvoltarea țării, ci doar s-au amestecat abuziv în politică. „Aceasta este o miliție îndreptată împotriva Românilor, nu împotriva străinilor”, a punctat analistul.

Escaladarea conflictului ucrainean

Petru Romoșan a amintit faptul că un expert rus a declarat că „în perioada imediat următoare vom avea parte de o escaladare a conflictului ucrainean, începând de la frontierele românești și moldovenești. Noi, rușii, nu suntem în măsură să îi împiedicăm, pentru că nu putem ajunge în Odessa”. La momentul actual, în Ucraina sunt din ce în ce mai puțini soldați ucraineni și din ce în ce mai mulți mercenari. Se pare că trupele cele mai numeroase sunt cele poloneze, urmate de soldați germani și români. Așadar, există un risc semnificativ ca România să se implice direct în război.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background