Petru Romoșan, la Gold FM: „Pacepa a făcut parte dintr-un plan de sabotare a relațiilor care începuseră să fie prea bune între România și SUA”

Postat de pe 7 martie 2021

Invitat în emisiunea „Ce-i în gușă, și-n căpușă”, de la Gold FM, realizată de Cozmin Gușă, analistul de politică externă și scriitorul Petru Romoșan a punctat câteva dintre reperele relațiai actuale dintre România și SUA, din perspectivă istorică și până în actualitate.

Întrebat de realizatorul emisiunii despre detaliile istoricului relațiilor România-SUA, Petru Romoșan a reamintit acultătorilor Gold FM despre epoca anilor 1960, 1980, precum și despre momentul fugii lui Pacepa. „Pacepa a făcut oricum parte dintr-un plan de sabotare a relațiilor care începuseră să fie prea bune între România – Ceaușescu și SUA. KGB a reușit să arunce în aer toată povestea asta”, a declarat Petru Romoșan, pentru Gold FM.

În legătură cu mizele îmbunătățirii de la sfârșitul anilor 1970 ale relațiilor dintre România și SUA, Petru Romoșan a declarat, pentru Gold FM, că „în ʼ79 când Carter l-a invitat pe Ceaușescu, se spune că americanii au încercat să facă o breșă economică prin România, să preia parte din economia românească și s-o pună pe bursa americană. Erau și niște prețuri mari oferite, sume foarte mari, de miliarde de dolari la vremea respectivă. Atunci a și ieșit vorba celebră a Elenei Ceaușescu – Mă Nicule, ăștia vor să ne cumpere”.

Detaliind interesul SUA pentru România, invitatul lui Cozmin Gușă a ținut să precizeze faptul că „americanii sunt foarte interesați de România mai ales din punct de vedere militar și din punct de vedere al poziției geo-strategice,pentru că rămâne faptul că Marea Neagră e balta mare a Rusiei, prin care se poate ajunge foarte repede în locuri strategice”.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background