Petrișor Peiu ne arată, matematic, de ce pleacă românii din țară

Postat de pe 7 aprilie 2021

În România munca este foarte ieftină. Mai precis costul orar al muncii este al doilea cel mai mic din Uniunea Europeană: 8,1 euro/oră. Acesta este, în medie, costul suportat de un angajator român, pentru o ora de muncă / muncitor. Doar Bulgarii plătesc munca mai prost decât românii: 6,5 euro/oră. Media europeană este de 28,5 euro/oră. De trei ori și jumătate este munca românească mai „ieftină” decât media europeană.

Unguri sunt la 9,9 euro/oră, Letonia, Lituania și Croația au valori orare ale costului muncii între 10 și 11 euro/oră. La polonezi acest cost este de 11 euro/oră, la slovaci a ajuns la 13,4 euro/oră, iar la cehi la 14, 1 euro/oră.

Iată de ce emigrează românii: în Franța, costul orar al muncii este de 37,5 euro/oră (de patru ori și jumătate mai mult decât la noi), în Germania de 36,6 euro/oră, în Marea Britanie de peste 32 euro/oră, în Italia de 29,8 euro/oră, iar în Spania de 22,8 euro/oră.

Asta în timp ce la noi găsim una dintre cele mai ridicate rate de dobândă din Uniunea Europeană. Avem, cu alte cuvinte, cei mai scumpi bani din Uniune. Suntem pe la jumătatea clasamentului în Uniunea Europeană cu prețul la energie electrică. Vom ajunge să avem și una dintre cele mai scumpe ape destinate producerii de electricitate și avem deja unele dintre cele mai mari prețuri la alimentele din supermarket-uri din Europa, deși suntem o mare putere agricolă.

RAPORT DESPRE ECONOMIE, emisiunea realizată de Petrișor Peiu se difuzează la ora 15, de luni până joi, la GOLD FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background