Peiu: Există 6,5 milioane de români care lucrează în țară și 3,2 milioane români în afara țării

Postat de pe 2 noiembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

România are o populație ocupantă de 7,7 milioane de oameni în țară, dintre care 6,5 milioane de oameni contribuie la sistemul de asigurări sociale, 5,5 milioane au contracte de muncă, a anunțat Andrei Gușă în emisiunea „Dincolo de propagandă” de la Radio Gold FM.

În afara țării, în schimb, sunt 3,2 milioane de români care lucrează și contribuie la bunăstarea altor state. O treime dintre cei care ar fi putut contribui dacă ar fi rămas în țară sunt plecați în străinătate. Dacă azi pensia medie e de 2.000 de lei, ea ar fi putut fi 3.000 lei dacă toți cetățenii plecați ar fi rămas în România.

În timp ce populația României a scăzut cu aproape 4 milioane de persoane între 1992 și 2022 (până la 19,05 milioane) numărul românilor din străinătate a urcat vertiginos, în special între 2000-2010, în condițiile în care în 2001 au fost ridicate vizele de călătorie în țările UE, iar în 2007 România a aderat la spațiul comunitar.

Apartenența la Uniunea Europeană a accelerat migrația spre țări precum Spania, Italia sau Marea Britanie. Numărul emigranților români trece de 3,5 milioane, potrivit datelor Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), peste 2 milioane dintre aceștia emigrând după 2000.

În 2016, românii formau a patra cea mai mare comunitate de emigranți în țările OCDE, după cele din Mexic, India și Polonia. OCDE include 38 de state membre, cu economii dezvoltate, de la Germania, Franța, Marea Britanie și Italia la SUA, Japonia și Canada.

Numărul românilor cu domiciliul și reședința în străinătate ar fi de circa 5,7 milioane, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe, primite de la autoritățile statelor în care se află aceștia, a precizat pentru Europa Liberă Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Dar românii care se află în străinătate sunt încă și mai mulți.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background