Pavel Durov: „Sunt pregătit să vin să depun mărturie în România”
Postat de Gold FM Radio pe 21 mai 2025
Alegerile prezidențiale din România, încheiate duminică cu victoria pro-europeanului Nicușor Dan, au intrat într-o nouă fază de contestare și incertitudine. George Simion a cerut marți Curții Constituționale anularea scrutinului, invocând „ingerințe externe grave” în favoarea adversarului său. Situația capătă o dimensiune internațională după ce fondatorul aplicației Telegram, Pavel Durov, a susținut public că ar fi fost presat de șeful serviciilor secrete franceze să blocheze voci conservatoare românești înaintea alegerilor – și s-a declarat gata să depună mărturie în fața instanței române. Dclarațiile celor doi amplifică suspiciunile privind corectitudinea procesului electoral și reaprind focul neîncrederii în instituțiile statului.
George Simion, învins în turul al doilea al alegerilor prezidențialea, a anunțat marți că a depus o cerere oficială către Curtea Constituțională pentru anularea scrutinului, invocând „ingerințe externe”, inclusiv din partea Franței și a Republicii Moldova.
„Solicit oficial Curții Constituționale anularea alegerilor prezidențiale din România”, a scris liderul AUR pe platforma X (fosta Twitter). „Din aceleași motive” care au cauzat anularea votului din noiembrie: „INGERENȚĂ EXTERNĂ ”, a adăugat el, într-un mesaj însoțit de steagurile Franței și Moldovei. „Niciuna dintre aceste țări – și nimeni altcineva – nu are dreptul să intervină în alegerile unui alt stat. Ce s-a întâmplat este o farsă”, a acuzat Simion.
Într-o declarație, liderul partidului AUR a precizat apoi că „și-a depus oficial cererea” .
Deși duminică, imediat după aflarea rezultatului – 53,6% pentru Nicușor Dan, față de 46,4% pentru el – Simion și-a recunoscut înfrângerea și l-a felicitat pe adversarul său, marți a revenit asupra deciziei, explicând că a făcut acel gest „pentru a evita ieșirea oamenilor în stradă”. „Nu vreau să văd sânge pe străzile României”, a declarat el. „Dar am dovezi irefutabile ale unei tentative orchestrate de influențare a alegerilor.”
Declarația sa a venit după o serie de comentarii din partea susținătorilor care îl îndemnau să nu renunțe. „Da, o voi face! Nicio problemă! Sunt un luptător, nu o muiere, nici un trădător!”, le-a transmis el pe TikTok.
Pavel Durov: „Sunt pregătit să vin să depun mărturie în România”
După un atac virulent de săptămâna trecută la adresa președintelui francez Emmanuel Macron, George Simion a acuzat din nou Parisul de interferență în favoarea adversarului său și l-a invocat pe Pavel Durov, fondatorul serviciului de mesagerie Telegram, să depună mărturie în instanță. Duminică, Pavel Durov l-a acuzat direct pe șeful serviciilor secrete franceze. „În primăvară, la Salonul Bătăliilor de la Hôtel de Crillon (la Parisi), Nicolas Lerner (…) mi-a cerut să interzic vocile conservatoare în România înainte de alegeri ”, a scris el pe X. Acuzații pe care Direcția Generală de Securitate Externă (DGSE, servicii de informații) le-a considerat suficient de grave pentru a-și rupe tăcerea obișnuită. Luni serviciile externe franceze (DGSE) au „respins cu vehemență” acuzațiile. Dacă au avut discuții cu Pavel Durov, acestea au avut loc în cadrul luptei împotriva conținutului terorist și a pornografiei infantile. DGSE a negat cu vehemență „acuzațiile conform cărora au fost formulate cu aceste ocazii cereri de interzicere a conturilor, în legătură cu orice proces electoral”. Ministerul francez al Afacerilor Externe a denunțat, de asemenea, „acuzațiile total nefondate”.
Acuzațiile sale au determinat DGSE să iasă din tăcerea tradițională și să nege „cu fermitate” orice implicare în procesul electoral românesc.
George Simion a declarat că dorește ca Durov să fie audiat în fața instanței constituționale. În replică, fondatorul Telegram a spus public că este gata să coopereze:
„Sunt pregătit să vin și să depun mărturie, dacă acest lucru ajută democrația românească”, a scris Durov pe X
Un nou episod într-o criză politică prelungită
Alegerile de duminică vin la doar cinci luni după anularea precedentului scrutin prezidențial, în urma acuzațiilor de ingerință rusă și manipulare prin rețelele sociale, care l-au propulsat atunci pe candidatul Călin Georgescu. Decizia de anulare, fără precedent în Uniunea Europeană, a provocat proteste de amploare și critici internaționale, inclusiv din partea administrației americane.
După excluderea lui Georgescu, Simion a devenit candidatul principal al taberei naționaliste și părea favorit după primul tur. Însă o mobilizare masivă a alegătorilor pro-europeni între cele două tururi a înclinat balanța în favoarea lui Nicușor Dan.
România rămâne profund polarizată, cu o societate marcată de neîncredere, furie față de clasa politică și suspiciuni tot mai mari privind corectitudinea proceselor democratice. Contestarea alegerilor de către Simion și intrarea în scenă a unei figuri internaționale precum Pavel Durov adâncesc tensiunile și sporesc incertitudinea politică într-un moment delicat pentru țara aflată în plină criză economică și socială.