Părinții și elevii luați pe nepregătite de haosul creat de noile legi ale educației
Postat de Gold FM Radio pe 30 august 2022
Autor: Oana-Medeea Groza
Într-un prim segment al emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de marți, moderată de Iosefina Pascal la Radio Gold FM, au fost descrise ultimele modificări propuse pentru anul școlar 2022-2023. Iosefina declară: „Ăștia își bat joc de copii. Vorbim aici de viitorul unor copii și de viitorul acestei țări”.
Recent, s-au adus o serie de modificări în legile educației, cuprinzând toate ciclurile de învățământ. Elevii se vor reîntoarce la școală începând cu data de 5 septembrie, iar în pragul începutului noului an școlar elevii și părinții se trezesc cu noi schimbări care îi iau pe nepregătite.
Printre măsurile propuse ce vor urma a fi implementate se numără introducerea unui plan individual de învățare, însă nu se referă la elevi, ci la profesori. Așadar, profesorii vor avea posibilitatea de a decide ce să-i învețe pe copii. În plus, aceștia vor putea alege cum își vor evalua elevii pentru acordarea notei și de câte evaluări va fi nevoie pe parcursul semestrului sau al anului. Iosefina Pascal atrage atenția că ar trebui să existe un număr de evaluări reglementat prin lege pentru a se evita abuzurile de orice tip.
Alte reglementări incluse în noul program menționează că se va renunța la teze. De asemenea, va fi doar o medie pe an, ceea ce înseamnă că mediile semestriale dispar. Acest lucru va atrage și modificarea regulilor de acordare a burselor. Se pare că bursele de merit vor fi acordate în baza numărului de absențe. Mediile din gimnaziu vor fi eliminate din calculul mediei de admitere la liceu.
Problemele mai grave iscate pe fondul noilor schimbări din legea educației
Se pare că se dorește eliminarea mediei la purtare. „Aș elimina treaba cu nota la purtare scăzută pe baza absențelor, DACĂ s-ar preocupa cineva cu adevărat să afle de ce lipsește acel copil”, subliniază Iosefina.
Adiacent deciziei anterior menționate, elevii nu vor mai putea fi exmatriculați sau transferați la alte școli, decât în situații excepționale. Se invocă aici posibila încălcare a dreptului copilului la educație prin exmatriculare, însă Iosefina atrage atenția asupra faptului că unii elevi nu se pot adapta anumitor medii din cauza problemelor de diverse tipuri pe care le au. Dacă elevii care fac probleme și comit fapte grave nu sunt trimiși la școli speciale, răul se va perpetua și nici ei nu vor primi ajutorul de care au nevoie.
„Este mult mai simplu să elimini și să te faci că nu există aceste probleme în sistem, decât să le remediezi”, afirmă jurnalista Iosefina Pascal la sfârșitul emisiunii, evidențiind astfel metodele greșite pe care le adoptă statul pentru a-și ajuta cetățenii și pentru a îmbunătăți sistemul de învățământ.
Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro