Pace, cedare de teritorii sau stare de urgență? Cine are dreptate?

Postat de pe 25 mai 2022

Autor: Adrian Lambru

Jurnalista Iosefina Pascal a declarat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, de la GOLD FM, că: „Faptul că Guvernul lui Viktor Orbán a hotărât să prelungească starea de urgență pe baza războiului din Ucraina, în timp ce toată planeta este pe #MakePeaceNoWar, este clar că acest conflict va mai dura câțiva ani”.

Marți, 24 mai, Guvernul de la Budapesta a decretat stare de urgență pentru toată țara, premierul Viktor Orbán invocând ”situația de război” din Ucraina. Situația tensionată de la granița Ungariei ar contribui la o stare financiară și energetică precară.  „Acest lucru (starea de urgență n.r.) necesită spațiu de manevră și acțiuni imediate. Guvernul, exercitându-și dreptul prevăzut de Legea fundamentală, declară starea de urgență din cauza războiului începând cu miezul nopții” – a specificat Viktor Orbán pe pagina sa de socializare.

Iosefina Pascal vede o legătură între acest eveniment și continuarea conflictului dintre Ucraina și Rusia pe o perioadă de câțiva ani: „Viktor Orbán vrea să ocolească embargoul și sancțiunile impuse de Uniunea Europeană (UE n.r) asupra Rusiei și să-și continue afacerile pe care le are cu rușii. De aceea a invocat problemele de ordin economic ale Ungariei. Asta în timp ce întreaga planetă este principiul  #MakePeaceNoWar”.

Viktor Orbán , aflat în fruntea Guvernului de la Kiev de 12 ani fără întrerupere, a fost criticat frecvent de alți lideri europeni că ar parctica abuzul de putere în Ungaria, membră a Uniunii Europene (UE) și a Tratatului Nord-Atlantic (NATO).

Kissinger, Ucraina și politica de etichetele

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger a declarat la Forumul Economic Mondial de la Davos ținut marți, 24 mai, că Ucraina ar trebui să cedeze Rusiei din teritoriul său. Acesta sfătuiește liderii din Occident să nu uite, în această perioadă tensionată, de locul potrivit al Rusiei în echilibrul european al puterii. „Sper ca ucrainenii să își potrivească eroismul de care au dat dovadă cu înțelepciunea” – a afirmat Kissinger.

Aceste declarații au adus un val de critici la adresa omului politic american. Instituții de presă susțin că, prin afirmațiile sale, Henry Kissinger ar fi de partea președintelui Federației Ruse Vladimir Putin în ceea ce privește conflictul cu Ucraina. Jurnaliști, atât străini, cât și români, i-au atribuit lui Kissinger eticheta de „putinist”.

„Henry Kissinger, în vârstă de 98 de ani, este celebru pentru că a fost permanent consilierul tuturor președinților Statelor Unite ale Americii (SUA n.r.) din ultimele decenii” – a adăugat jurnalista GOLD FM. „Cu toate acestea, presa partidului unic din România îl numește <omul lui Putin> (în vârstă de 69 de ani n.r.). Cum să ajungă Kissinger sclavul Kremlinului? Așa ceva nu se poate, decât în cazul gazetarilor din țara noastră”.

Emisiunea “Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi, la Gold FM, de la ora 16. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe paginile de YouTube și Facebook ale Radio Gold FM România.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background