Organizația Mondială a Sănătății anchetează originile COVID-19

Postat de pe 13 august 2021

Autor: Maria Teodora Șuta

Liderul care a anchetat originea pandemiei nu a renunțat la ipoteza potrivit căreia virusul care a provocat COVID-19 a scăpat dintr-un laborator din Wuhan.

OMS a cerut tuturor țărilor să publice toate datele avute despre acest virus, acest apel fiind făcut în special Chinei. În luna ianuarie, o echipă de experți internaționali au fost trimiși de OMS la Wuhan. Raportul realizat de aceștia împreună cu specialiștii chinezi nu a permis stabilirea unei concluzii definitive asupra originii virusului. Conform concluziilor din prima fază a studiului, ipoteza unui incident de laborator a fost evaluată ca fiind improbabilă.

În cadrul unui documentar, Peter Embarek, șeful delegației internaționale trimise în China de către OMS, a vorbit despre misiunea pe care a coordonat-o. Embarek a fost critic la adresa Chinei, afirmând că echipei sale i-a fost greu să discute cu cercetătorii chinezi. „Cu 48 de ore înaintea încheierii misiunii nu ajunsesem la un acord pentru a menționa ipoteza laboratorului în raport”, a afirmat Embarek.

În urma discuțiilor, delegația OMS a obținut permisiunea de a vizita două laboratoare unde se realizează cercetări asupra liliecilor. ”Ni s-a făcut o prezentare, apoi am putut să vorbim și să punem întrebări. Totuși nu am avut ocazia să consultăm niciun fel de documentație”, povestește Peter Embarek.

China a respins apelul OMS pentru această anchetă, îndemnând la o abordare științifică și nu la una politică. „Susținem o cercetare bazată pe știință”, a afirmat Ma Zhaoxu, vice-ministru al Afacerilor Externe, într-o conferință de presă online. „Ne opunem politizării căutării originii și abandonării raportului comun China-OMS”, a subliniat acesta.

Sursă text: Știripesurse.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background