ONG-urile critică Bulgaria pentru că a interzis „propaganda” LGBTQ+

Postat de pe 9 august 2024

Legea bulgara reflectă legislația similară adoptată în Rusia și Ungaria în ultimii ani, scrie Politico

Parlamentul Bulgariei a adoptat miercuri o lege care interzice „propaganda” LGBTQ+ în școli, declanșând un val de proteste și condamnări din partea grupurilor de drepturi.

Modificarea codului educațional al țării, care a fost introdus de partidul de extremă-dreapta, pro-rus, Renașterea și susținut în mod neașteptat de partidele pro-UE, interzice „propaganda, promovarea sau incitarea” „ideilor și opiniilor” LGBTQ+ în școli . , fără a preciza detalii suplimentare. A fost adoptată cu o majoritate masivă , cu 159 de voturi pentru din parlamentul de 240 de voturi.

Protestatarii au ieșit în stradă în fața clădirii parlamentului din Sofia miercuri și joi pentru a-și exprima opoziția față de lege, potrivit presei locale.

Forbidden Colours, un grup european pentru drepturile LGBTQ+ cu sediul în Belgia, a condamnat legislația într-o declarație, numind-o „un atac direct asupra drepturilor fundamentale ale persoanelor LGBTIQ+, în special ale copiilor”.

„Este profund îngrijorător să vezi Bulgaria adoptând tactici din manualul Rusiei împotriva drepturilor omului. Asemenea acțiuni nu sunt doar regresive, ci sunt și în contradicție directă cu valorile de egalitate și nediscriminare pe care Uniunea Europeană le susține”, au adăugat aceștia.

Legea Bulgariei reflectă legislația similară adoptată în Rusia și Ungaria în ultimii ani, care atacă drepturile LGBTQ+ și anulează vizibilitatea LGBTQ+ în școli. Legea Ungariei a fost contestată la Curtea Europeană de Justiție de către Comisia Europeană, Parlamentul European și peste o duzină de țări ale UE.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat joi pentru POLITICO că organul executiv al UE cunoaște, dar nu poate comenta, legea Bulgariei, adăugând că „rămîne ferm în angajamentul său de a combate discriminările, inegalitățile și provocările cu care se confruntă persoanele LGBTIQ”.

Bulgaria a aderat la UE în 2007. A fost clasată pe locul trei în bloc pentru lipsa protecției drepturilor LGBTQ+ în 2024, fiind urmata doar de România și Polonia, conform grupului de advocacy LGBTQ+ ILGA-Europe, care evaluează anual recordurile privind drepturile LGBTQ+ ale țărilor europene.

Bulgarii urmează să se îndrepte la urne pentru a șaptea oară din 2021 , după ce partidele nu au reușit să formeze un guvern stabil în urma celor mai recente alegeri din iunie.

Sursa: mariustuca.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background