OMV, parcurile solare și „lupta” cu ANAF. 

Postat de pe 16 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Iosefina Pascal a abordat în cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM subiectul legat de pejudiciile aduse statului român de către firmele străine care nu-și plătesc datoriile, deși înregistrează profituri enorme chiar la noi în țară.

În condițiile în care orientarea actuală a tuturor țărilor este de a dezvolta cât mai mult producția de energie verde, din surse ecologice, este firesc ca România să crească și ea ponderea acestui tip de energie. În prezent, doar 1% din totalul producției energetice de la noi este provenită din parcuri solare, ceea ce este insignifiant.

„O știre recentă ne spune că cei de la OMV au pus mâna pe aproape 700 de hectare de teren de la Complexul Energetic Oltenia pe care au instalat panouri fotovoltaice. Acum trendul este pe ecologie și construirea de parcuri solare este o alternativă bună, dar condițiile în care s-a semnat acest contract este chiar de noaptea minții: statul român participă la investiție cu 70%, OMV cu 20% și o altă firmă cu restul de 10%. Doar că OMV va lua 50% din profit!?”, a afirmat cu stupoare jurnalista.

Adică statul român investește masiv într-o afacere din care câștigă mai mult OMV. E absurd și ilogic, e chiar jaf! Principiile economice de bun simț de oriunde spun că iei cel puțin atât cât investești.

La afirmația OMV că nu va plăti taxa de solidaritate, ANAF s-a trezit și răspunde acum că nu e corect și că-i va executa silit, deși ei au acceptat și au tolerat până acum acțiuni de acest fel. Tot guvernanții noștri au emis ordonanța prin care s-a transpus directiva UE privind această taxă și au conceput-o de așa natură încât OMV să poată spune că nu se încadrează, ba mai mult, le-a dat și posibilitatea să o plătească în Austria.

„Prost nu e cine cere, ci cine dă!  Afacerea de acum cu parcurile solare e o analogie la situația taxei de solidaritate. Ca răspuns, compania austriacă a scumpit carburanții, adică ne ard tot pe noi. Pare că există un model studiat pentru comportamentul și acțiunile guvernanților noștri”, a mai afirmat Iosefina Pascal. Prin creșterea prețurilor la carburanți câștigă OMV, dar câștigă și statul prin taxe și accize, cetățenii sunt singurii care pierd. O treime din firmele austriece au datorii imense la stat și totuși funcționează, deși ANAF are atribuția și obligația legală de a colecta aceste sume. Asta este hoție și pare că are girul instituțiilor de la noi.

Statul, dacă vrea să execute aceste firme, o poate face, are toate pârghiile pentru a opri hoția; a demonstrat când a executat silit atâția români de la firme în timpul pandemiei și pe cei din Horeca care au fost amendați pe motiv de lipsă de măscuță sau dezinfectant sau pentru regulile absurde de distanțare.

„Instituțiile statului sunt vinovate în primul rând. Acestea pot și ar trebui să-și facă treaba, dar când vine vorba de aceste companii străine se face liniște, nu se iau măsuri și jaful continuă. Într-un stat funcțional hoții trebuie pedepsiți, dar în ‘statul eșuat’, cum zice Iohannis, sau în ’statul mafiot’, cum zice Băsescu, hoții își fac de cap”, a concluzionat jurnalista.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background