Oligarhi ruși cu „pașapoarte de aur” cumpără terenuri strategice

Postat de pe 18 octombrie 2021

În cadrul emisiunii „Lumea-i cum este”, realizată de Roxana Istudor la Gold FM, s-a detaliat pe marginea vânzării de terenuri strategice în anumite state de către cetățeni controversați, pe baza „pașapoartelor de aur” emise de anumite state europene.

Vânzarea unei mari insule dintr-o zonă importantă din punct de vedere strategic din Finlanda către un oligarh rus a ridicat îngrijorări cu privire la așa-numitele „pașapoarte de aur”, un sistem în care țările UE schimbă cetățenia cu investițiile cetățenilor străini bogați.

Iată faptele: în 2020, Igor Kesaev (foto), pe locul 727 pe lista Forbes a miliardarilor în 2021, a cumpărat o insulă mare în estul Finlandei, prin utilizarea unui pașaport cipriot. Magnatul a ocolit procedura de autorizare necesară pentru o astfel de tranzacție de către Ministerul finlandez al Apărării.

Potrivit informațiilor globale publicate de Wikileaks și ziarul Novaya Gazeta, Kesaev a avut legături strânse cu mafia și cu serviciile de securitate rusești FSB și GRU. Pe scurt, un oligarch rus controversat a cumpărat, prin intermediul unui pașaport cipriot, o zonă strategic din Finlanda.

Și nu este pentru prima dată când autoritățile de la Helsinki intră în alertă. În 2018, oligarhul rus Pavel Melnikov a cumpărat o zonă din vestul țării. Utlterior a fost acuzat de spălare de bani și a vândut totul.

Comisia Europeană a pus presiuni pe Malta și Cipru să abolească așa-numitul sistem de „pașapoarte de aur”, cu ajutorul cărora trec spre vest tot felul de personaje cu antecedente penale, fugari internaționali, oligarhi, rude controversate ale unor dictatori. Cipru a renunțat la schemă abia cu câteva luni în urmă, iar Malta se mai gândește.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background