Oare ce lipsea în sistemul sanitar românesc? Digitalizarea farmaciilor! 

Postat de pe 4 septembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza        

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a scos la iveală o nouă strategie care „va contribui enorm” la eficientizarea și modernizarea sistemului de sănătate din România: digitalizarea farmaciilor.

Dacă ne lipsea ceva în sistemul de sănătate din România, clar ne lipsea digitalizarea, dar nu în orice arie, ci chiar digitalizarea farmaciilor. Se dau bani grei pentru digitalizare, în loc să se acorde fonduri pentru modernizarea spitalelor, pentru renovări, pentru a reconstrui spitalele în care colcăie infecțiile, pentru a construi spitale mai multe în zonele în care este nevoie de ele, nu mai vorbim despre medicamente pentru bolnavii cronici.

România are roboți care vor pregăti medicamentele pacienților din spitalele din Oradea. Acest lucru se va întâmpla după ce va fi pusă în funcțiune farmacia robotizată digitalizată din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor. Modelul este unul european, zice dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Județean din Oradea. „Am comparat trei sisteme de farmacii care se folosesc în Europa. Am ajuns la o formă finală prin care vrem să realizăm un hub logistic, unde vor fi aduse medicamentele, materialele sanitare în cantitate mare, unde vor fi sortate de niște roboți, în așa fel încât să fie doze unice. Acestea se vor trimite în staționare. Aici, vor exista alți roboți care vor aduna, într-un singur loc, toate medicamentele necesare pacienților, cu codul de bară pentru a ști termenul de expirare, numele medicamentului, gramajul care este pentru fiecare medicament, la fel și automate pentru fiolaje și antibiotice care sunt în flacoane”, a spus dr. Carp.

La noi se moare în chinuri prin spitale cu medicii lângă pacienți, dar într-adevăr era o urgență majoră să digitalizăm farmaciile și să introducem în spitale roboți care să gestioneze medicația pacienților…

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background