Noi proiecte care afectează dreptul la proprietate

Postat de pe 31 octombrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a prezentat cum se implementează noi proiecte care să restrângă cât mai mult dreptul la proprietate.

Deja este bine cunoscut PL-x 148/2023 care se referă la modificări aduse codului de urbanism.  Problema este că statul poate dispune de proprietatea unui individ după cum dorește, în funcție de PUG-ul sau de PUZ-ul pe care îl trasează. Așadar, statul va putea să taie din proprietatea cetățenilor sau să o acapareze cu totul dacă „interesul public” justifică un astfel de demers. Până acum aveam ideea de expropriere tocmai în cazul în care interesul public o justifica, adică celebrele situații în care se face o autostradă și trebuie să treacă autostrada pe undeva și acolo e casa unui cetățean care va primi ulterior despăgubiri pentru că este forțat să se mute ca să nu încurce proiectele primăriei. În cazul noului proiect de lege nu este definit clar „interesul public”, pentru că acesta poate varia în funcție de viziunea primarilor.

E foarte grav ce se întâmplă. Avocații susțin că, din moment ce lucrurile nu sunt bine definite, există această portiță prin care statul poate să preia la propriu terenul, casa sau proprietatea unui cetățean. Jurnalista Iosefina Pascal a avertizat asupra modificărilor din codul de urbanism când a analizat proiectul orașelor de 15 minute. În urmă cu un an, Iosefina Pascal a găsit exact acest proiect, care nu intrase încă în circuitul parlamentar, deci nu avea numele de PL-x 148/ 2023, ci era o simplă propunere legislativă. În cadrul acestui proiect se poate regăsi o viziune foarte clară despre orașul de 15 minute ce se dorește a fi implementat. Este prevăzută în proiect scurtarea distanțelor de parcurs pentru a avea acces la școală, spital, hrană, muncă etc. Așa ceva nu se poate face decât dacă sunt eliminate proprietățile unor cetățeni care stau în calea demersului.

„Este îngrijorător! Totodată văd că la nivelul Uniunii Europene, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene, se tot iau diferite măsuri prin care sunt taxați mai mult cei care au proprietăți, îndeosebi cei care au proprietăți și închiriază acele proprietăți, și nu ne referim la dezvoltatorii imobiliari, ci la cetățeni. Deci va deveni din ce în ce mai greu ca tu, cetățean pe persoană fizică, să deții o proprietate în siguranță, așa cum era înainte. Nu mai spun că au trecut un proiect pe ecologie și energie verde prin care tu, ca proprietar, ești obligat să îți izolezi apartamentul sau casa, adică să le izolezi termic, să le faci eficiente din punct de vedere energetic, ceea ce înseamnă implicit și niște costuri uluitoare pentru fiecare proprietar de apartament sau casă. Ușor, ușor o să devină un lux să ai propria ta casă”, a concluzionat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background