Nigerul trimite soldații americani acasă. Noua Juntă militară rupe acordul cu SUA
Postat de Gold FM Radio pe 18 martie 2024
Autor: Marius Ghilezan
Junta militară din Niger, aflată la putere din iulie anul trecut, a anunţat că revocă acordul de cooperare militară cu Statele Unite semnat în 2012 şi a calificat prezenţa militară a SUA pe teritoriul Nigerului drept „ilegală”, informează EFE.
„Luând act de aspiraţiile şi interesele poporului nigerian, Guvernul Nigerului decide cu toată responsabilitatea să rezilieze, cu efect imediat, acordul privind statutul personalului militar american şi al angajaţilor civili ai Departamentului de Apărare al SUA pe teritoriul Nigerului,” a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al guvernului de tranziţie, colonelul maior Amadou Abdramane, într-o declaraţie citită la televiziunea publică a ţării.
Această decizie vine în urma vizitei la Niamey a unei delegaţii americane condusă de subsecretarul de stat pentru afaceri africane Molly Phee.
În 26 iulie 2023, în Niger a avut loc o lovitură de stat în care garda prezidențială l-a reținut pe președintele Mohamed Bazoum, iar generalul comandant acesteia, Abdourahamane Tchiani, s-a autoproclamat liderul unei noi junte militare.
Nigerul este una dintre cele mai bogate state în rezerve de uraniu din lume.
Fostul președinte Mohamed Bazoum, care fusese ales în 2021 cu ajutorul Occidentului, era un aliat apropiat al Franţei, până când a fost luat ostatic de junta militară.
Două ţări învecinate, Mali şi Burkina Faso, s-au confruntat cu lovituri de stat declanşate de revolte jihadiste în ultimii ani. În ambele ţări, noii lideri militari au intrat în conflict cu Franţa, fosta putere colonială, care a condus anterior şi Nigerul.
Nigerul este al șaptelea stat fost francofon care a plecat din fostele colonii.
Presa occidentală remarcă prezența masivă în regiune a diviziilor Wagner, dar principalul beneficiar e China, care-și extinde companiile de extracție.
sursă: newstand.ro