Nicușor Dan pierde primul proces din saga juridică ”Anulare autorizații de construire Sector 2”!

Postat de pe 6 decembrie 2023

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, duce un „război” de lungă durată cu primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu. După ce Planul Urbanistic Zonal (PUZ) al sectorului a fost suspendat, Nicușor Dan a declanșat un nou atac frontal și l-a anunțat pe edil că vor fi controlate toate autorizațiile de construire pe care le-a emis.Urmărește-ne și pe Google News

Mai mult, edilul Capitalei a cerut și anularea, în instanță, a autorizațiilor de construire emise de primarul Sectorului 2, numai că judecătorii de la Tribunalul București îi reamintesc, practic, că nu se poate situa deasupra legii, iar funcția de primar general al Capitalei nu este una și aceeași cu cea de prefect al Capitalei, arată Gândul.CITEȘTE ȘI FOTO Brandul hotelier Kempinsky, înființat în 1897, intră în România

  • În data de 6 octombrie 2022, firma S.C. LONG BRIDGE CONNECT GR S.R.L. a obținut o autorizație de construire, în baza PUZ Sector 2, pentru a ridica un bloc cu 8 etaje pe Str. Oituz 71- 83, pe un teren de circa 10.000 metri pătrați.
  • Primarul general Nicușor Dan a atacat, în instanță, această autorizație de construire, cerând anularea actului administrativ, iar Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate.

Miercuri, 6 decembrie 2023, judecătorii de la Tribunalul București au dat o primă sentință în ceea ce va fi, cu certitudine, un adevărat serial juridic în urma căruia, spun specialiștii, Nicușor Dan va înregistra înfrângere după înfrângere, fiindcă, „din punct de vedere juridic, explicația a ceea ce s-a întâmplat constă într-o aplicare a principiului legalității și al statului de drept”, iar fiecare autoritate publică „poate să își exercite numai acele atribuții care sunt, în mod expres, prevăzute de lege”. În consecință, Primarul General al Capitalei „nu are niciun drept de control asupra activității primarilor de sectoare”, iar magistrații Tribunalului București au readus lucrurile pe făgașul normal și legal.

Tribunalul București: „Respinge ca fiind formulată de persoane lipsite de calitate procesuală activă cererea de chemare în judecată”

În acest dosar, primarul general al Capitalei și Municipiul București au calitatea de „reclamant”, pârâții fiind:

  • S.C. LONG BRIDGE CONNECT GR S.R.L – care a obținut autorizație de construire luna octombrie a anului 2022;
  • Primarul Sectorului 2 al Capitalei – Radu Mihaiu;
  • Consiliul Local al Sectorului 2.

Judecătorii Tribunalului București au respins cererea formulată de Nicușor Dan și de Municipiul București, pentru anularea autorizației de construire emisă de primarul Sectorului 2 al Capitalei, „reclamanții” neavând ”calitate procesuală activă”.

„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamanților. Respinge ca fiind formulată de persoane lipsite de calitate procesuală activa cererea de chemare în judecată. Obliga reclamantii la plata catre pârâta Long Bridge Connect GR S.R.L. a cheltuielilor de judecată constand în onorariu de avocat (29.750 lei). Respinge ca neîntemeiată cererea pârâtului Primarul Sectorului 2 de obligare a reclamanților la plata cheltuielilor de judecată. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la data comunicarii. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Bucuresti – Sectia a II a Contencios Administrativ si Fiscal. Pronuntata, astazi, 06.12.2023”, au decis magistrații.CITEȘTE ȘI GRAFICE Chiriașilor li se cer prețuri cu 22% mai mari. Unde este cea mai scumpă chirie din țară

„Doar prefectul Municipiului București poate să deschidă acțiune de anulare”

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a explicat că decizia de miercuri a Tribunalului București – care nu este definitivă, ci poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile – nu este deloc surprinzătoare, având în vedere că primarul general al Capitalei, de foarte multă vreme, „încalcă legea” și, practic, „încearcă să se substituie prefectului Capitalei”.

Mai mult, spune avocatul Dinulescu, Nicușor Dan plătește avocații care îl reprezintă în instanță cu bani publici, ceea ce nu are dreptul să facă. Instanța îl obligă și la plate cheltuielilor de judecată pe Nicușor Dan, atrage atenția avocatul, „cu alte cuvinte ne mai costă o dată”.

„S-a cerut anularea acestei autorizații, ca și a altora, sunt câteva sute. Primarul general al Capitalei, fără să aibă calitate procesuală activă, a atacat – cu acțiune directă de anulare – câteva sute de autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 în baza prevederilor PUZ Sector 2.

Primul lucru pe care îl remarcă instanța și îl remarcăm cu toții este că Primarul General nu are, ca și Municipiul București, calitate procesuală pentru a cere anularea acestor acte administrative numite autorizații de construire. Dacă ar avea această calitate, Nicușor Dan s-ar transforma în prefect. Singurul care are drept de tutelă administrativă, de verificare a legalității actelor administrative emise de autoritățile publice locale, la nivelul Municipiului București, este Prefectul Municipiului București.

Există două autorități. Pentru emiterea autorizațiilor și pentru aprobarea PUZ-urilor și PUD-urilor și pentru partea de disciplină în construcții există Inspectoratul de Stat în Construcții, care sesizează eventuale nereguli sau ilegalități printr-un raport către Prefectul Capitalei. Doar Prefectul Municipiului București poate să deschidă acțiune de anulare”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Nicușor Dan încalcă unul dintre cele mai importante principii de funcționare a unui stat de drept, principiul stabilității raporturilor juridice dintr-un stat. Nimeni nu mai are încredere, de acum încolo, într-o autorizație de construire sau într-un PUZ emis de statul român. Avocații urmează ordinele date de Primarul General, care este și matematician, și avocat, și arhitect, se pare că este Leonardo da Vinci reinventat. Nicușor Dan este o copie… infidelă a lui Leonardo da Vinci”

Avocat Radu Dinulescu

„Nicușor Dan nu ne-a spus ce Constituție a citit, a Pakistanului, a statului Sri Lanka?”

„Primarul General al Capitalei se transformă, practic, pe banii noștri – aici e problema -, în Prefectul Capitalei”, atrage atenția avocatul Radu Dinulescu, fiindcă edilul „vrea să controleze și legalitatea actelor, chiar dacă el emite, 90%, numai acte administrative ilegale”.

„Chiar dacă tocmai el nu respectă hotărârile judecătorești definitive, așa cum se întâmplă în cazul spitalului Sanador, unde nici acum, după o lună și jumătate, nu a emis autorizația de construire și a fost dat în judecată pentru amendă judiciară.

Deși există o hotărâre judecătorească definitivă, Nicușor Dan nu dă autorizația de construire pentru cea mai mare clinică oncologică privată din țară, unde s-ar putea trata foarte mulți bolnavi de cancer, chiar și cei cu posibilități materiale reduse.

Nicușor Dan a răspuns că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă împotriva lui, dar el nu va semna pentru că respectă Constituția și legile țării. Dar nu ne-a spus ce Constituție a citit, a Pakistanului, a statului Sri Lanka? În Constituția României este scris că hotărârea judecătorească definitivă are efectul legii”, punctează avocatul Radu Dinulescu.

sursă: profit.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background