Mitul Navalnîi și ploconeala fotbaliștilor

Postat de pe 19 februarie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea sa de pe Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a analizat reacțiile presei și ale cetățenilor de pretutindeni după moartea suspectă a lui Alexei Navalnîi.

România este foarte îndurerată de ce i s-a întâmplat lui Alexei Navalnîi, care a murit în condiții suspecte într-o închisoare din Rusia. Chiar și fotbaliștii și-au arătat respectul față de acest „erou” ucis de bestia de la Kremlin, într-un meci între CFR Cluj și FCU Craiova.

Iosefina Pascal a subliniat, însă, că mulți dintre români nu știu exact cine a fost acest personaj, iar cei care știu alterează în mod voit adevărul. Jurnalista a prezentat câteva dintre opiniile susținătorilor Ucrainei despre Alexei Navalnîi:

Costin Andrieș, unul dintre făuritorii „listelor de putiniști”, scrie: „Singurul mister în privința morții lui Navalnîi, din punctul meu de vedere, este cum de a fost lăsat să trăiască atâta timp. El, personal, nu era o lumină, era un imperialist rus ‘moderat’. Ba voia Crimeea, ba nu o voia, ba era anti-război, ba era și un pic pentru. Dar după moartea lui, Rusia e și mai întunecată”.

Radu Hossu, care a strâns zeci de mii de euro pentru ucraineni, declară: „Există resurse și există Google. Informațiile sunt publice, de la faptul că a susținut invazia din Crimeea, a susținut preluarea Crimeii, a organizat și a participat la marșuri cu neonaziști, toate aceste lucruri sunt publice, căci sunt destui în Rusia, dar nu trebuie eu să argumentez nimic, ci cei care spun că Navalnîi era un democrat liberal”.

„Alexei era adesea văzut la protestele naționaliste și scanda că ‘Rusia e pentru ruși’, referindu-se la rușii albi. În timpul invaziei în Georgia, el s-a referit la georgieni ca fiind șobolani, pentru că nu voiau să facă parte din lumea rusească. După ocuparea ilegală a Crimeei de către ruși, Navalnîi a întrebat dacă Rusia ar trebui să o anexeze. Lumea și-a desenat în creier imaginea lui Navalnîi ca fiind un Nelson Mandela al Rusiei, pe când acesta nu avea prea multe în comun cu democrația în raport cu vecinii rușilor”

Jurnalista Iosefina Pascal este de părere că Navalnîi a fost omorât. De aici se naște întrebarea: „Cât de mult îi folosește uciderea lui Navalnîi lui Putin?”. Odată cu aflarea veștii morții lui Navalnîi, presa internațională l-a descris pe liderul rus, din nou, drept cel mai monstruos criminal al lumii. În realitate, nu vom ști exact ce i s-a întâmplat lui Navalnîi. „Dacă ținem un moment de reculegere pentru ‘eroul jertfit’ Navalnîi, de ce nu ținem un moment de reculegere și pentru cei peste 80 de jurnaliști care au murit relatând din zone de conflict în ultimul an sau pentru victimele războaielor din ultimii doi ani sau chiar pentru victimele sistemului judiciar din România?”, a fost întrebarea pe care Iosefina Pascal a adresat-o în final.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background