Mesajele politice de la Met Gala. Cum unii invitați au dorit să atragă atenția asupra unor probleme sociale

Postat de pe 15 septembrie 2021

Autor: Adrian Lambru

13 septembrie 2021. New York. Met Gala – cel  mai mare eveniment dedicat în exclusivitate modei. Unii invitați au ținut, cu acest prilej, să transmită mesaje de ordin politic sau cu privire la discriminare.

Cea care s-a remarcat cel mai mult în timpul Galei, din acest punct de vedere, a fost Alexandria Ocasio-Cortez. Pe rochia sa albă scria mesajul: „Impozitați-i pe cei bogați!”. După apariție, aceasta a scris pe Instagram: „Este timpul să avem grijă de copii, să investim în asistență medicală și acțiuni climatice pentru toți. Impozitați-i pe cei bogați”.

Ocasio-Cortez a declarat pentru Associated Press că rochia ei a fost despre „purtarea unei conversații reale despre corectitudine și echitate în sistemul nostru” și a atras atenția asupra proiectului de lege pentru reconcilierea bugetului. Unii au numit-o „ipocrită”, purtând o ținută de designer în timp ce susține cauza săracilor; alții au lăudat-o pentru că și-a dus mesajul la gala celor bogați și faimoși.

Alexandria Ocasio-Cortez este membră a Camerei Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii din partea Partidului Democrat din anul 2019 și congressman din partea statului New York. AOC a fost printre cele mai puternice voci progresiste din Partidul Democrat și din Camera Reprezentanților SUA și a fost o susținătoare a impozitării suplimentare.

Feminism la Met Gala

Actrița și supermodelul Cara Delevingne a purtat o bluză albă Dior ce a imitat o vestă anti-glonț cu mesajul: „Jos cu supremația bărbaților”. „Este vorba despre abilitarea femeilor, egalitatea de gen” – a spus Delevingne pentru Vogue.

Mesajul modelului: „Este timpul să demontăm sistemele arhaice și misogine care țin femeile înapoi, în ceea ce privește moda și nu numai”. Actrița este cunoscută pentru actele sale de activism, declarându-se o feministă convinsă.

Congresmana Carolyn B Maloney a purtat o rochie cu trenă pe care scria „Drepturi egale pentru femei”. Ținuta a fost omagiul ei adus amendamentului ce privește drepturi egale, indiferend de gen, propus încă din 1979, dar încă devalidat. Acesta ar garanta „egalitatea legală de gen” pentru bărbați și femei, conform politicianului. Maloney a purtat un acesoriu cu cuvintele „ERA YES” (ERA= Equal Rights Amendment) – invocând din nou Amendamentul privind drepturile egale.

Pe Twitter, congresmana și-a explicat alegerea. „În toată țara, drepturile femeilor sunt atacate” – a scris ea, la câteva zile după ce statul Texas ar fi restricționat brutal dreptul la avort.

Problema comunității LGBTQ+

Jucătoarea olimpică de fotbal Megan Rapinoe a apărut într-un ansamblu de inspirație americană, în conformitate cu tema galei. A purtat un costum roșu aprins, cu o cămașă albastru-regal dedesubt, cămașă înfrumusețată cu stele argintii strălucitoare. Ea a accesorizat ținuta o geantă pe care scria: „ÎN (comunitatea) GAY NE ÎNCREDEM”.

Rapinoe este o susținătoare sinceră a drepturilor LGBTQ, făcând parte din această comunitate. „Fiind lesbiană și cetățean american în același timp, știu ce înseamnă să privești steagul acestei națiuni și să simți că drepturile tuturor nu sunt respectate” – a declarat aceasta în trecut.

Nikkie de Jager, mai cunoscut sub numele de NikkieTutorials, a purtat o ținută inspirată de activista transgender Marsha P. Johnson. „Ea a fost în fruntea revoltelor Stonewall, fiind cunoscută pentru că a spus <Nu trebuie să-ți dai seama de cine ești>. Deci, eu simt cine sunt” – a spus de Jager.

Revolta de la Stonewall se referă la incidentele violente petrecute în 27-28 iunie 1969 între poliția din New York și comunitatea LGBT. Acest eveniment fiind reprezentat deseori ca și începutul luptei pentru drepturile LGBT. În seara de 27 iunie, poliția a efectuat un raid asupra clubului gay Stonewall Inn, din Greenwich Village, polițiștii arestând și agresând diverși clienți ai barului. Acest raid a produs o revoltă din partea clienților. În cursul nopții de 27-28 iunie, peste 2000 de membrii LGBT și suporterii lor s-au revoltat în stradă împotriva aproximativ 400 de polițiști. În următorile nopți, răscoala a continuat, cu sute de persoane gay, lesbiene, bisexuale și transgen revoltându-se împotriva discriminării din partea poliției și incriminarea homosexualității.

De Jager a delarat că este femeie transgender într-un videoclip emoționant în ianuarie 2020.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background