Marius Zorilă și Lavinia Goste la Golden Hour: Urări către românii de pretutindeni și dragostea pentru folclor

Postat de pe 1 decembrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

Întrucât a sosit Ziua Națională a României, astăzi, de 1 Decembrie, Radio Gold FM a dat startul edițiilor speciale a emisiunilor ca să pregătească pentru ascultători o atmosferă prielnică și care să-i facă să se bucure că sunt ROMÂNI. În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de talentata artistă Jessie Baneș, au fost invitați soții Marius Zorilă și Lavinia Goste, interpreți de muzică populară, folclorică, îndrăgiți de români.

Un gând bun în zi de sărbătoare

Întrucât ziua de 1 Decembrie trebuie celebrată așa cum se cuvinte, Lavinia Goste și soțul ei, Marius Zorilă, și-au propus să înceapă dialogul din cadrul emisiunii cu transmiterea unui gând bun pentru românii de pretutindeni:

„Să fii român în ziua de astăzi este un pic mai greu. Suntem apăsați de tot felul de griji, de necazuri și de probleme. Din păcate, ne amintim doar în preajma acestei zile că suntem români. Noi artiștii, prin natura meseriei, ne bucurăm și încântăm România prin tot ceea ce facem zilnic. Muzica populară este izvor de românism, mai ales că românii au nevoie de asta. Le dorim tuturor românilor să fie sănătoși, în primul rând, să fie optimiști și încrezători în Dumnezeu!” este urarea făcută de Marius Zorilă, la care vin în completare spusele Laviniei Goste: „Le urez românilor ceea ce este mai bun și mai frumos pe lumea asta, să nu uite niciodată că sunt români, să nu judecăm țara și locurile frumoase după anumite personaje, pentru că acestea nu ne reprezintă; dar țara aceasta, cu munții ei, cu marea, cu izvoarele, cu râurile, cu oamenii frumoși, toate acestea sunt minunate. Portul nostru național este deosebit, este una dintre cele mai frumoase haine populare. Suntem o inspirație pentru o lume întreagă. Să nu uităm că suntem români, să fim mai uniți și să fim mai îndârjiți pentru ceea ce suntem noi ca națiune!”

Procesul din spatele compunerii melodiilor

Un lucru mai puțin știut de către ascultători despre piesele Laviniei Goste este faptul că artista și le compune singură și este ajutată cu linia melodică de către soțul ei, Marius Zorilă. Cei doi lucrează în studioul personal și fac o echipă pe cinste! Marius Zorilă a dezvăluit secretul inspirației soției lui: „Se trezește din somn noaptea, pentru că atunci este momentul ei de relaxare și de creație, și o văd cum își ia telefonul să se înregistreze”.

Lavinia Goste a mărturisit că nu de puține ori i s-a întâmplat chiar să viseze o piesă care suna foarte bine și și-a preluat inspirația din aceste vise speciale, aproape cu caracter premonitoriu. De asemenea, artista a dezvăluit că de multe ori inspirația îi vine în cele mai neașteptate momente. Spre exemplu, Lavinia Goste a mărturisit că se relaxează prin gătit și de multe ori s-a întâmplat să și compună anumite bucăți de melodii în timp ce gătea. Ăsta da multitasking!

Proiectul adaptării folclorului la pop-rock

Cei doi artiști nu sunt creativi doar când vine vorba de compunerea pieselor, ci și atunci când vine vorba de a pune în scenă un adevărat show aparte, cu elemente inovative și atractive, care să surprindă publicul larg. De aceea, Lavinia Goste și Marius Zorilă și-au propus să realizeze un proiect îndrăzneț prin care să combine muzica populară cu rockul, scopul principal fiind acela de a surprinde plăcut publicul și de a aduce tinerii mai aproape de folclorul țării.

Unde e mai bine: acasă sau în afara României?

Datorită talentului și a dăruirii lor, cei doi soți au ajuns să cutreiere diverse cotloane ale lumii. Artiștii au vorbit despre experiența lor în diaspora:

„Este adevărat că atunci când mergem în afară profunzimea oamenilor de acolo e alta, este un alt sentiment. Îi simțim cât de mult apreciază costumele populare și muzica populară românească. Sunt români care abia așteaptă să îmbrace o ie și sunt comunități de români atât de mari care se întâlnesc la biserică și-și creează astfel o mică Românie a lor. Este un dor foarte mare acolo!”.

Marius Zorilă a povestit cu nostalgie despre momentele memorabile pe care le-a trăit la concertele din Franța. La Paris, artistul a fost întâmpinat cu foarte multă căldură de către publicul care s-a ridicat în picioare ca să-l întâmpine, iar odată cu acest gest extraordinar de frumos și de onorant al spectatorilor, Marius Zorilă a simțit cum este copleșit de emoție.

În cazul Laviniei Goste, un astfel de moment de maximă intensitate a fost reprezentat de unul dintre concertele pe care le-a susținut când deja era însărcinată. Deși simțea că „se dădea un meci de fotbal la ea în burtă”, pentru că probabil fetițele ei gemene `dansau` alături de mama lor în burtică, a continuat să cânte și să încânte spectatorii.

Industria muzicală românească

Tristul adevăr în România este că tot mai mulți dintre artiștii de calitate ai țării sunt puși pe locul doi sau chiar trei după alți pseudo-artiști care ajung să fie popularizați și difuzați pe mai toate posturile de radio și de televiziune. Marius Zorilă a menționat că are un mare aport în această privință și educația primită de acasă și valorile pe care părinții le transmit copiilor lor. Dacă de acasă nu ți se insuflă ce înseamnă să fii un român adevărat, bineînțeles că este greu să faci distincția între ce e muzica bună românească și ce se împinge în față în mod ostentativ sub eticheta de „muzică”.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe noua platformă goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background