Marian Vişu: 10ha cu titlu gratuit timp de 5 ani pentru tinerii români care vor să muncească pământul este o măsură obligatorie pentru agricultura românească!
Postat de Gold FM Radio pe 28 iunie 2024
Autor: Oana-Medeea Groza
În emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă la Radio Gold FM, Marian Vișu Iliescu, expert în agricultură, a vorbit despre situația agriculturii românești și despre modul în care conducerea politică a țării sabotează proiectele cu potențial în acest domeniu.
Marian Vișu Iliescu este autorul legii pentru susținerea tinerilor români care se stabilesc în mediul rural. Legea a fost admisă, a trecut prin ordonanță de guvern și a fost ulterior ratificată de Parlament, doar că punerea ei în aplicare a fost una foarte defectuoasă. Era nevoie de emiterea unor norme metodologice, iar Ministrul Agriculturii, Petre Daea, în primul său mandat din 2004, a considerat că această procedură nu este o prioritate. Prin intermediul legii înaintate de Marian Vișu Iliescu, tinerii care se stabileau în mediul rural puteau beneficia timp de 5 ani de o suprafață de până la 10 hectare, cu titlu gratuit. Această măsură ar fi „ciupit” din exploatațiile primarilor, ale rudelor acestora sau ale altor apropiați și ale agricultorilor „mari” din zona respectivă, motiv pentru care s-a abandonat inițiativa.
Legea propusă de Vișu Iliescu avea atât un rol economic, cât și un rol social. Era oportunitatea ideală pentru a se dezvolta o clasă mijlocie în satul românesc, pe de o parte, iar pe de altă parte se crea plus valoare în zonele rurale, ar fi crescut natalitatea, ar fi crescut numărul de elevi înscriși la școală, medicii din mediul rural ar fi avut mai mult de lucru și așa mai departe. Foarte mulți primari din zonele rurale au exploatații mascate, înscrise pe numele rudelor sau al apropiaților. Acești primari au interesul de a deține cât mai multe suprafețe, pentru că ei fac agricultură pentru a încasa subvenții. Ar trebui să se ia măsuri împotriva acestei monopolizări, astfel încât orice primar prins că se ocupă de astfel de hoții să-și piardă mandatul și să fie sancționat penal.
Marian Vișu Iliescu a propus inclusiv plafonarea subvenției la maximum 100.000 de euro, indiferent de numărul de hectare deținut. Diferența de bani din Pilonul I de subvenții se poate transfera pe Pilonul II de dezvoltare, pe modelul polonez, la pachet cu aplicarea unor măsuri stimulative pe diferite sectoare deficitare. Polonia a mizat pe creșterea porcului (iar acum exportă masiv carne de porc) și pe dezvoltarea exploatațiilor pomicole, prin plantații super-intensive și supra-producție (drept dovadă, merele poloneze au ajuns să se vândă pe rafturile magazinelor din România, la un preț derizoriu față de merele românești). Doar prin măsuri similare celor adoptate în Polonia și prin ducerea la bun sfârșit a ideilor propuse de Marian Vișu Iliescu se poate începe reindustrializarea în zona agroalimentară a României.
România este în prezent pe locul 6 în Europa ca suprafață de teren. Deși are potențial, România se clasează pe ultimele locuri la randamentul pe suprafață, cu un randament de maximum 600 de euro/ha (în țările vestice, media este de peste 1.200-1.400 de euro/ha). Randamentul scăzut al României este cauzat de tranziția de la țară industrial-agrară, la exportatoare de materie prime. România nu mai este în stare să creeze plus valoare mare pe unitatea de suprafață sau pe unitatea de animal. Redresarea țării s-ar putea face cu ușurință, însă pare că ne pune bețe în roate tocmai politicul.
Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.