Marele blackout, cloud-ul guvernamental și buletinul cu cip pe neve

Postat de pe 11 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a tratat trei subiecte de mare importanță: broșura care pregătește oamenii pentru blackout, cum sunt amenințate instituțiile cu cloud-ul guvernamental și introducerea noului format de carduri de identitate.

Se anunță mare blackout în Germania și Austria!

Un român stabilit în Austria i-a trimis jurnalistei Iosefina Pascal o broșură care l-a lăsat mască. Broșura a primit-o în căsuța poștală, chiar de la primăria din Vorarlberg, semnată de însuși primarul orașului. În această cărticică de noaptea minții se prezintă cu lux de amănunte ce este un blackout, cât poate dura, de la trei ore până la zile întregi, și alte astfel de detalii, inclusiv o serie de chestionare prin care se stabilește ce fel de sistem de încălzire folosești în propria locuință. În funcție de sistemul pe care îl ai, primești sfaturi pentru situațiile în care rămâi fără curent și astfel nu mai funcționează electrocasnicele. Totodată, sunt menționate canalele oficiale de comunicare, postul național de radio din Austria și posturile de televiziune naționale.

„Se pare că Austria nu este singura țară în care se transmit astfel de broșuri. Același domn, aflat în Germania de Revelion, a mărturisit că a văzut în hotelul în care era cazat astfel de broșuri aflate chiar pe masa de la recepție, pentru ca turiștii și cetățenii germani să se informeze”, a adăugat Iosefina Pascal, avertizând că aceste pliante bizare pare să anunțe ceva foarte grav. De câteva luni deja a devenit ceva obișnuit ca din când în când să fim avertizați că ar putea apărea un blackout din diverse motive, din cauza unei furtuni solare, a războiului,  a raționalizării și așa mai departe.

Deși încă de la începutul anului trecut, dacă nu chiar de la sfârșitul anului 2020, am tot fost pregătiți și înștiințați despre tot felul de astfel de scenarii apocaliptice care pot duce la un blackout masiv, cum ar fi prin proiectul Dark Winter, prin declarațiile oficialilor sau prin diverse spot-uri televizate, aceiași alarmiști vin și ne spun să nu mai plătim cu bani cash, ci să folosim cardul la magazine, săli de fitness, farmacii și alte astfel de locuri. „Pe de-o parte ne digitalizăm și renunțăm la banii cash și pe de altă parte să avem bani cash că vine mare pană de curent!?”, a sesizat Iosefina Pascal.

Cloud-ul guvernamental și fiorosul Sebastian Burduja din spatele monitoarelor

Sebastian Burduja, promotor al digitalizării, al identității digitale și al proiectelor de acest tip din guvernul României, a ieșit public cu un fel de amenințare, spunând că „instituțiile care nu vor să se conecteze la cloud-ul guvernamental vor fi sancționate”. Până de curând, domnul Burduja susținea total contrariul și le dădea instituțiilor posibilitatea să dețină propriul cloud. „Cu alte cuvinte, statul român sancționează statul român?! Mai grav e că acele baze de date au toate informațiile cetățenilor și se cere conectarea lor la cloud-ul guvernamental”, a subliniat Iosefina.

Buletinele cu cip

Spre finalul segmentului de emisiune, Iosefina Pascal a adus în prim plan o ultimă știre legată de buletinele cu cip. Jurnalista a anunțat că „s-au făcut vreo două sau mai multe dezbateri la MAI cu privire la obținerea și tipul de date pe care vor să-l obțină de la cetățeni pentru aceste buletine cu cip”. De aproximativ un an și jumătate se vorbește deja despre introducerea buletinelor cu cip și acum s-au trezit și unii întârziați de prin presă să anunțe că până la sfârșitul anului trebuie să se facă trecerea la acest nou format de card de identitate.

Se pare că acest nou buletin cu cip va funcționa și ca un card cu care poți efectua diverse plăți. Cipul introdus nu va avea rolul doar de a stoca datele biometrice, adresa, CNP-ul, ci va permite deținătorului să facă plăți contactless. Acesta este un pas în plus către digitalizarea totală, pentru că vom fi, practic, forțați să avem conturi bancare prin intermediul buletinului. Mai grav este că prima dată cetățenii au aflat doar că noul buletin va conține date biometrice, cum sunt amprentele și recunoașterea facială, apoi s-au introdus rând pe rând (și în neștire) și celelalte caracteristici, cipul, stocarea unui cont bancar și așa mai departe. „Trebuiau să fie întrebați românii cu privire la toate aceste chestiuni înainte să le fie băgat pe gât noul buletin” și înainte să aibă instituțiile acces la toate datele lor prin intermediul lui, a concluzionat Iosefina.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background