Macron iubește Telegram. Judecătorii francezi îl urăsc
Postat de Gold FM Radio pe 28 august 2024
Președintele Franței este un utilizator pasionat al aplicației și POLITICO a văzut că era online „recent”. Asta nu l-a protejat de arestare pe CEO-ul Telegram, Pavel Durov, scrie Politico
Deschideți chatul Telegram al oricărei persoane din orbita politică franceză și veți observa parlamentari, membri ai cabinetului și consilieri prezidențiali online sau recent conectați.
Aplicația de mesagerie criptată este folosită cu aviditate în cercurile politice și media, inclusiv de însuși președintele francez Emmanuel Macron.
Luni, în timp ce fondatorul Telegram Pavel Durov se afla în custodia poliției franceze, președintele a fost arătat ca fiind conectat la platforma de mesagerie „recent”, a arătat un fost deputat care cuoaste numărul președintelui francez
Macron a fost utilizator Telegram din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale. Aproape un deceniu mai târziu, aplicația rămâne utilizată pe scară largă atât de membrii cabinetului, cât și de oficialii politici de toate gradele și partidele, în special în cercurile pro-Macron.
Durov, fondatorul și CEO-ul Telegram, născut în Rusia, a fost arestat în mod neașteptat la aterizarea în Franța sâmbătă seara. Motivul precis al arestării sale nu a fost încă comunicat, dar arestul preventiv al lui Durov a fost prelungit .
Arestarea fondatorului a fost criticată de autoproclamații susținători ai libertății de exprimare, inclusiv de proprietarul X și Tesla, Elon Musk, precum și de oficiali ruși, inclusiv de senatorul Alexei Pușkov. Pe propriul său canal Telegram, Pușkov a numit Franța o „dictatură liberală” care „nu tolerează persoanele care pretind libertatea”.
Într-o postare pe X de luni , Macron a respins aceste acuzații. Arestarea lui Durov nu a fost „în nici un caz o decizie politică”, a spus el. „Franța este profund dedicată libertății de exprimare și de comunicare, inovației și spiritului antreprenorial. Așa va rămâne”.
Arestarea lui Durov a avut loc în cadrul unei anchete privind o serie de acuzații, inclusiv complicitate la reținerea și împărtășirea pornografiei infantile, complicitate la traficul de droguri, precum și spălarea d bani a crimei organizate, a anunțat parchetul din Paris într-un comunicat. Ancheta a fost deschisă „împotriva unei persoane neidentificate” și nu l-a vizat în mod specific pe Durov.
Potrivit unui oficial francez al justiției care nu lucrează la caz, dar familiarizat cu trecutul acestuia, Telegram a provocat frustrare în Franța din cauza reticenței sale de a coopera cu autoritățile. „Au enervat oamenii cu refuzul lor de a da răspunsuri în dosare murdare”, a spus oficialul, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer.
Într-o declarație după arestarea lui Durov, Telegram a insistat că „respectă legile UE” și că CEO-ul său „nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa”.
„Este absurd să pretindem că o platformă sau proprietarul acesteia este responsabil pentru abuzul acestei platforme”, a adăugat compania.
Preocupări persistente de securitate
Autoritățile au încercat să limiteze utilizarea Telegramului în cercurile oficiale din cauza preocupărilor legate de confidențialitate. În noiembrie anul trecut, premierul de atunci Elisabeth Borne le-a interzis miniștrilor și echipelor acestora să folosească WhatsApp, Telegram și Signal, subliniind că „aceste instrumente digitale nu sunt lipsite de defecte de securitate și, prin urmare, nu pot garanta securitatea conversațiilor și a informațiilor partajate prin intermediul lor. .”
De asemenea, oficiali de rang înalt din cadrul Adunării Naționale Franceze, fără succes, i-au îndemnat pe parlamentari să „limiteze” utilizarea aplicațiilor de rețele sociale și a serviciilor de mesagerie, inclusiv Telegram. În ambele cazuri, parlamentarii și membrii cabinetului au fost încurajați să folosească alternative franceze mai puțin cunoscute.
Dar propriul partid al lui Macron, Renaissance, folosește în continuare un canal Telegram pentru a trimite comunicări publice jurnaliştilor pe un canal privat care include 150 de membri ai presei, la fel ca Ministerul de Interne francez. Macron are, de asemenea, un canal public unde sunt distribuite declarații și știri recente, urmaritte de peste 30.000 de abonați, la fel ca președinția franceză.
În timpul campaniei prezidențiale din 2017, oficialii francezi de securitate avertizaseră deja tabăra Macron cu privire la utilizarea Telegramului. „Ne-au spus că suntem urmăriți, că riscăm să facem piratare și că trebuie să fim atenți cu Telegram, care este o aplicație rusă”, a declarat un consilier Macron, citat de ziarul Libération .
Eric Bothorel, un parlamentar din partidul lui Macron care se concentrează pe problemele cibernetice, a recunoscut „utilizarea persistentă a Telegramului, în ciuda avertismentelor mai mult sau mai puțin legitime”.
Bothorel a descris nivelurile de protecție ale Telegramului ca „nu cel mai bun, dar nu cel mai rău”, în timp ce a subliniat că Olvid, o platformă franceză de mesagerie criptată pe care premierul le-a cerut membrilor cabinetului să o folosească în locul Telegramului, „oferă mai multe garanții”.
„Oamenii nu vor să înceapă de la zero, să-și piardă conversațiile”, a spus Bothorel pentru POLITICO despre utilizarea continuă a Telegramului în cercurile politice, descriind-o drept „o forță a obiceiului”.
„Nu folosesc Telegram, ci doar SMS-uri și e-mail – dar cred că este folosit mult [în Adunarea Națională]. Cu siguranță îmi lipsesc lucrurile pentru că nu le am”, a declarat Christine Pirès Beaune, deputată socialistă și membru aleasă în administrația Camerei inferioare din Franța, pentru POLITICO, adăugând că instituția va aborda „problema securității”.
Paul du Rove
Șeful Telegram are o relație de lungă durată cu Franța.
Durov, născut la Sankt Petersburg, a părăsit Rusia în 2014 după ce a refuzat să predea informațiile de contact ale activiștilor ucraineni pro-democrație pe VKontakte, o platformă de socializare rusă pe care a fondat-o, în timpul mișcării Euromaidan.
El a continuat să obțină o serie de alte naționalități, inclusiv cea din Emiratele Arabe Unite, unde operează Telegram, și Franța, în 2021. „Ca cetățean francez, sunt de acord că Franța este cea mai bună destinație de vacanță”, a scris Durov într-un Postare Telegram în iunie.
În aprilie 2023, și-a schimbat numele legal în pașaportul său francez în „Paul du Rove”, o adaptare franceză a lui Pavel Durov – așa cum este înregistrat în Jurnalul Oficial al țării .
Condițiile în care lui Durov i s-a acordat cetățenia franceză sunt însă neclare. Obținerea cetățeniei pentru persoanele născute în străinătate necesită de obicei să fi locuit în Franța, ceea ce nu a fost cazul pentru Durov, potrivit unui raport Le Monde publicat anul trecut .
Potrivit Le Monde, Durov a devenit cetățean francez printr-o procedură specială în baza căreia „un străin francofon care contribuie prin munca sa remarcabilă la influența Franței și la prosperitatea relațiilor sale economice internaționale” poate primi cetățenia la inițiativa guvernului.
Ceea ce l-a determinat pe Durov să obțină acest statut nu a fost făcut public, iar abilitățile sale lingvistice franceze sunt necunoscute.
Un purtător de cuvânt al președinției franceze a declarat pentru POLITICO că apelul pentru acordarea cetățeniei lui Durov a fost făcut de Ministerul Afacerilor Externe. Ministerul Afacerilor Externe a declarat că „nu comunică cu privire la procedurile individuale de cetăţenie”.
Durov a stârnit controverse în Franța în 2015 pentru că a susținut că guvernul francez este „la fel de responsabil ca ISIS” pentru seria de atacuri din capitala Franței conduse de gruparea Stat Islamic, care a ucis 138 de persoane.
sursă: Politico