Liderii UE au ales-o pe Ursula von der Leyen pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene

Postat de pe 28 iunie 2024

Giorgia Meloni, exclusa din negocieri, si-a semnalat dezaprobarea abtinendu-se. Ea vrea, pentru Italia, un portofoliu important în următoarea Comisie, scrie corespondentul Le Figaro la Bruxelles

Coaliție centristă împotriva suveraniştilor. La trei săptămâni după alegeri, un summit eminamente politic a avut loc joi la Bruxelles. Orientul Mijlociu, finanțarea europeană a apărării, imigrația, Ucraina… Agenda întâlnirii a fost foarte densă. Dar mai presus de toate, erau așteptate numirile în cele mai înalte funcții din instituțiile UE . 

Germana Ursula von der Leyen , membră a PPE, este propusă pentru un al doilea mandat ca președinte al Comisiei, dar va trebui confirmată printr-un vot în Parlamentul European pe 18 iulie. Viitorul președinte al Consiliului European va fi socialistul portughez Antonio Costa. Iar estona Kaja Kallas, afiliată liberalilor de la Renew, este numită Înaltă Reprezentantă a UE, dacă europarlamentarii votează în favoarea ei. Acest trio este alegerea liderilor celor trei mari familii politice ale UE, singurele capabile să constituie o majoritate stabilă în Parlamentul de la Strasbourg. Aceste trei partide dețin în total aproximativ 400 de locuri într-o Adunare care are 720. În ciuda ascensiunii partidelor situate în dreapta dreptei, „ nici o altă combinație nu este posibilă, nici în dreapta, nici în stânga”, subliniază un european. diplomat.

Giorgia Meloni nu a fost de acord. Ea și-a arătat dezaprobarea votând împotriva lui Kallas și Costa, dar și abținându-se la Von der Leyen. Liderul Fratelli d’Italia și al Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (CRE) a înregistrat scoruri foarte bune și a cerut ca și ea să poată influența aceste numiri sau orientările politice ale UE pentru următorii cinci ani. Ea a facut multe critici în ultimele zile, cerând celor Douăzeci și șapte să aștepte alegerile legislative din Franța pentru a face alegerea lor, acuzându-i pe membrii marii coaliții centriste a UE.

Neîndemânare

„ Sunt (…) cei care susțin că cetățenii nu sunt suficient de maturi pentru a lua anumite decizii și că oligarhia este singura formă acceptabilă de democrație, dar nu cred. M-am luptat cu acest principiu suprarealist în Italia și intenționez să-l combat și în Europa”, a afirmat liderul miercuri în fața aleșilor italieni. „Nu mi se pare că a existat dorința de a ține cont de ceea ce au spus cetățenii la urne până acum”, a declarat ea în cadrul aceluiași discurs.

Alegătorii europeni au fost înșelați”, a adăugat joi ungurul Viktor Orban, denunțând „un acord rușinos” și criticând PPE pentru că „a format o coaliție de minciuni cu stânga și liberalii”. Omul puternic de la Budapesta l-a susținut pe Costa, dar a votat împotriva lui von der Leyen și Kallas.

În vizorul celor doi lideri, cele trei formațiuni ale „marii coaliții” și metoda celor șase negociatori desemnați pe „slujbele de vârf”: polonezul Donald Tusk și grecul Kyriakos Mitsotakis pentru PPE; germanul Olaf Scholz și spaniolul Pedro Sanchez pentru socialiști; Emmanuel Macron și olandezul Mark Rutte pentru Renew. De trei ori, liderul celei de-a treia țări UE, Italia, membru fondator al Uniunii, care s-a numărat printre marii câștigători ai alegerilor europene fusese exclus din discuții. În timpul ultimei reuniuni a G7, apoi în timpul cinei celor douăzeci și șapte de luni, 17 iunie și în cele din urmă marți, când aceste șase nume grele din UE s-au întâlnit din nou prin videoconferință pentru a face alegerea finală.

Pe termen scurt, liderii nu au nevoie de vocea Giorgiei Meloni, nici de cea a celorlalți lideri pentru a trece de cei trei candidați desemnați. Nu se cere unanimitate, ci doar o majoritate calificată

Mitsotakis trebuia să o sune pe Meloni marți, imediat după această întâlnire. Dar nu a putut ajunge la ea până la ora 5 seara. Macron nu a reușit să-i vorbească”, crede un diplomat european. Între timp, știrile care confirmă trio-ul au fost făcute publice, dând impresia de excludere de facto a italianului. Înainte de asta, la Bruxelles, în timpul cinei informale, cei șase negociatori lipsiseră din sală pentru a-i determina pe negociatorii PPE să asculte rațiunea care, pe baza punctajului lor bun, cereau o parte mai mare din plăcintă. „Ar fi putut părăsi camera pentru a se alătura delegației sale, așa cum au făcut aproape toți ceilalți lideri. Dar ea a rămas în sală cu alți câțiva, inclusiv cu Charles Michel  , relatează un diplomat european.

Când au ajuns joi la vârf, toată lumea și-a sporit măsurile de precauție față de Meloni. „Nu am avut niciodată intenția să excludem sau să jignim pe cineva , a apărat premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, remarcându-și „ marele respect pentru premierul italian”. „Este doar o poziție printre altele. O vom discuta cu atenție și în mod corect. Cei Douăzeci și șapte sunt toți la fel de importanți. Și asta este, de asemenea, important pentru mine”, a minimizat cancelarul german Olaf Scholz. „ Nu există Europa fără Italia și nu există nicio decizie fără premierul Giorgia Meloni, asta este evident”, a spus șeful guvernului polonez, Donald Tusk, de la PPE.

Intenții neclare

Dar nu a mers. Solicitările Giorgiei Meloni sunt momentan destul de neclare. Se crede că își dorește o funcție de vicepreședinte executiv, cu un portofoliu important care acoperă industrie, comerț și concurență. Liderul italian ar putea solicita și euroobligațiuni pentru finanțarea viitoarelor investiții mari în apărare, tehnologii verzi și tehnologie digitală pe care țara ei nu le va putea finanța din cauza unei datorii publice abisale. Pentru PPE, care și-a mărit acordurile cu CRE în ultimele luni pentru a trece sau, dimpotrivă, a se opune anumitor texte, aceasta ar fi o întoarcere echitabilă. „Giorgia Meloni a susținut pactul privind azilul și migrația. Ea a fost întotdeauna foarte constructivă, spre deosebire de Viktor Orban și alții. Trebuie să aibă ceva pentru Italia și de ce nu o vicepreședinție executivă a Comisiei”, argumentează germanul Klaus Welle, foarte apropiat de PPE și fost secretar general al Parlamentului European. Ursula von der Leyen va avea sarcina de a face propuneri liderului italian și propuneri care să răspundă cerințelor Romei dacă dorește să beneficieze de sprijinul și voturile Fratelli d’Italia pe 18 iulie.

Liderii nu au avut nevoie de vocea Giorgiei Meloni, nici de cea a celorlalți lideri – ungurul Viktor Orban – pentru a trece de cei trei candidați anticipați. Pentru „locuri de top” nu se cere unanimitate, ci doar o majoritate calificată, și anume un vot favorabil a 15 lideri în fruntea țărilor reprezentând în total cel puțin 65% din populația UE. Numai PPE are 13 lideri. În schimb, vor avea nevoie de ea pentru a trece prin alegerile „VDL” pentru Parlamentul European, care sunt departe de a fi câștigate. Președintele în funcție trebuie să câștige 361 de voturi și poate conta în termeni absoluti pe aproximativ 400 de voturi din cele trei partide ale „marii coaliții”. Dar vor exista pierderi de linie în aceste formații, făcând esențial sprijinul Verzilor, Fratelli d’Italia sau o parte din ambele. În 2019, „VDL” a trecut extrem de îngust cu voturile a 25 de aleși din partidul suveranist Drept și Justiție. Pentru ea, începe o a treia campanie.

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background