Libertatea de exprimare și libertatea la adunare publică au fost curmate ieri în Camera Deputaților

Postat de pe 18 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În ediția de joi a emisiunii „Scamatoriile Iosefinei” de la Radio Gold FM, Iosefina Pascal a prezentat ce s-a întâmplat ieri la Camera Deputaților, evidențiind care sunt noile legi abuzive ce vor implementate.

Camera Deputaţilor a adoptat în calitate de for decizional mai multe modificări la Codul de procedură penală, cu 177 de voturi pentru, 76 de voturi împotrivă și o abținere. Este vorba despre un proiect de lege care le aparține lui Nicolae Ciucă și lui Lucian Bode și care propune modificarea articolului 371 din Codul Penal, astfel încât tulburarea ordinii publice, inclusiv prin atingerea demnității persoanei, să fie pedepsită cu închisoare între 1 și 5 ani sau, pentru formele agravante, cu închisoare de la 2 la 7 ani. În forma actuală, aceleași fapte se pedepsesc cu amendă sau cu închisoare de la 3 luni la 2 ani.

Legea lasă loc de interpretare, mai ales că „tulburarea ordinii publice” cuprinde un spectru mai larg de acțiuni, la fel cum „atingerea demnității persoanei” poate să însemne mai multe lucruri, de la injurii și până la agresare fizică.

„În forma actuală, proiectul de lege intrat în dezbatere este de natură să intimideze organizarea și participarea la demonstrații sau mitinguri de protest, ceea ce afectează însăși fundamentul democrației. Libertatea de exprimare și libertatea întrunirilor sunt garantate de Constituția României și nu pot fi îngrădite în niciun fel. Poporul român este suveran, iar cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile față de cei aleși, fără a fi intimidați sub sancțiunea pedepsei cu închisoarea”, scria PSD într-un comunicat oficial publicat pe pagina partidului în urmă cu aproximativ o lună. Asta era poziția PSD în martie, însă se pare că s-au schimbat opiniile, întrucât ieri, la Camera Deputaților, proiectul de lege a primit inclusiv voturile deputaților PSD.

Jurnalista Iosefina Pascal a avertizat încă de săptămâna trecută că politicienii vor specula incidentele de la protestele de săptămânile trecute, cerând să se înăsprească legea. Asta au și făcut, asigurându-se că orice protestatar este pasibil de pușcărie dacă face vreun gest interpretabil.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background