Laptele transgenderilor este la fel de bun ca laptele matern, spun autoritațile sanitare din UK

Postat de pe 19 februarie 2024

Lichidul de „alăptare” indus de medicamente „comparabil” cu cel de la mame atunci când vine vorba de alimentația bebelușului, susțin spitalele din Marea Britanie, scrie The Telegraph

O organizație care aparține asigurărilor medicale NHS din Marea Britanie a spus că laptele matern produs de „femeile” trans – bărbați care se identifica drept femei-  este la fel de bun pentru bebeluși ca și cel produs de o mamă care a născut.

Într-o scrisoare către militanți, Universitatea din Sussex Hospitals NHS Trust (USHT), a spus că laptele produs de bărbații biologici după ce au luat o combinație de medicamente este „comparabil cu cel produs după nașterea unui copil”.

Trustul spitalului, care administrează Royal Sussex County Hospital, Worthing Hospital și Royal Alexandra Children’s Hospital, printre altele, a fost și primul din Marea Britanie care a folosit termenul „hrănire la piept” în locul alăptării, deoarece este considerat de unii ca fiind mai incluziv.

Organizația a creat ceea ce a numit „primele ghiduri clinice și lingvistice ale Marii Britanii care sprijină persoanele trans și non-binare care nasc” în 2021.

În îndrumarea sa au fost afirmații despre capacitatea femeilor trans de a produce lapte pentru un copil.

Medicament pentru dezvoltarea glandelor producătoare de lapte

Acestea au făcut obiectul unei plângeri anul trecut de către Copiii în tranziție. Organizația a fost fondată de o femeie al cărei tată a făcut tranziția, în efortul de a oferi sfaturi copiilor aflați într-o situație similară.

Într-un răspuns din august 2023, spitalul și-a apărat afirmațiile, făcând referire la cinci lucrări științifice care datează din 1977 și indicând îndrumările Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și „dovezi copleșitoare” că „laptele uman” este mai bun pentru un copil decât laptele formulă.

De asemenea, face referire la un studiu din 2022 care a constatat că „concentrațiile de testosteron din lapte” erau sub 1%, fără „efecte secundare observabile” la copii. Studiul a durat cinci luni și nu au fost obținute date pe termen lung.

Pentru ca o persoană născută bărbat să alăpteze, trebuie să dezvolte glande producătoare de lapte prin administrarea hormonului progestativ.

Este necesar un medicament pentru a lacta, cum ar fi domperidona, care este adesea prescris femeilor care se luptă să alăpteze și ajută la stimularea producției de prolactină – un hormon care spune organismului să producă lapte.

Domperidona, cunoscută și sub numele de marcă Motilum, nu a fost destinată acestui lucru, dar este prescrisă în afara autorizării, în ciuda faptului că producătorul, Janssen, a recomandat-o împotriva ei din cauza posibilelor efecte secundare la inima unui copil.

Prospectul pentru pacient pentru Motilium spune: „În laptele matern au fost detectate cantități mici. Motilium poate provoca reacții adverse nedorite care afectează inima la un copil alăptat. [Ar trebui să fie utilizat în timpul alăptării numai dacă medicul dumneavoastră consideră că acest lucru este în mod clar necesar.”

USHT consideră că practica este sigură, adăugând că personalul spitalului „sfătuiește orice părinte care ia medicamente (din orice motiv) să ceară sfaturi cu privire la posibilitatea ca medicamentul să fie transferat copilului prin alăptare și, de asemenea, implicațiile asupra sănătății copilului”.

O organizație „dezechilibrată și naivă”

Lottie Moore, de la Policy Exchange, care a dezvăluit scrisoarea, a spus că organizația „este dezechilibrată și naivă în afirmația sa că secrețiile produse de un bărbat pe hormoni pot hrăni copilul în felul în care poate hrăni laptele matern”.

USHT a eliminat pagina web în care a fost publicat ghidul, dar acum trimite către un site extern, La Leche League, care afirmă că „susține pe toți cei care doresc să alăpteze să își atingă obiectivele”.

Maya Forstater, directorul grupului de campanie Sex Matters, a declarat: „Pentru un director executiv și director medical al unui trust NHS să acorde prioritate identităților trans față de ceea ce este mai bine pentru mame și copiii lor este profund deranjant”.

Milli Hill, o militantă pentru drepturile femeilor a spus: „Persoanele de sex masculin, indiferent de ce se identifică sau se descriu, nu pot alăpta”.

University Hospitals Sussex NHS Foundation Trust a spus: „Sprijinim faptele scrisorii și dovezile citate care le susțin”.

sursă: The Telegraph


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background