Kremlinul confirmă discuțiile cu SUA privind reluarea livrărilor rusești de gaz către Europa
Postat de Gold FM Radio pe 10 mai 2025
Moscova și Washingtonul au discutat despre potențiala reluare a furnizării de gaze rusești către Europa, printre alte probleme legate de reglementarea pașnică a războiului Rusiei în Ucraina, a confirmat consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov.
Declarația lui Ushakov vine în urma unui raport Reuters privind negocierile privind gazele dintre SUA, confirmat de opt surse familiare cu chestiunea.
Implicarea Washingtonului poate ajuta, de asemenea, la atenuarea opoziției politice din Europa, oferind în același timp vizibilitate strategică SUA asupra viitoarelor fluxuri de energie rusă, au declarat surse agenției de presă.
„Abordăm acest subiect cu americanii, dar cu cine altcineva, sincer, nu înțeleg”, a declarat Ushakov agenției de știri de stat ruse Interfax.
După invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, țările Uniunii Europene și-au redus dramatic importurile de gaz rusesc. Gigantul energetic de stat Gazprom a raportat ca urmare o pierdere de 13,1 miliarde de dolari în 2024. Gazul rusesc reprezintă acum doar 19% din furnizarea europeană, în scădere de la 45%.
În ciuda eforturilor de diversificare, unele țări din UE, cum ar fi Ungaria, Slovacia, Belgia și Franța, continuă să primească gaz rusesc prin conducte sau contracte pe termen lung cu gaz natural lichefiat (GNL).
Trimisul special al SUA Steve Witkoff și un reprezentant al Kremlinului Kirill Dmitriev au discutat despre exporturile de gaze, au declarat două dintre sursele Reuters.
Cei doi s-au întâlnit ultima dată la Sankt Petersburg pe 11 aprilie. Fondul de Investiții Directe din Rusia a negat discuțiile la acea vreme, declarând: „În prezent, nu există astfel de discuții”.
Totuși, opoziția de la Bruxelles rămâne fermă. După ani în care și-a redus dependența de gazul rusesc de la invazia pe scară largă a Ucrainei, pe 6 mai, Comisia Europeană a prezentat o foaie de parcurs detaliată pentru a elimina complet dependența energetică a Uniunii Europene de Rusia până în 2027.
Planul a fost descris ca fiind cel mai cuprinzător efort al blocului de până acum de a pune capăt importurilor de gaz, petrol și combustibil nuclear rusesc, o dependență care susțin criticii care a compromis de mult suveranitatea UE și a finanțat mașina de război a Kremlinului în Ucraina.
sursă: ziuanews.ro