Jessie Baneș își exprimă îngrijorarea cu privire la fenomenul extrem de grav al violenței domestice, care ia din ce în ce mai multă amploare în România

Postat de pe 15 aprilie 2024

Autor: Oana-Medeea Groza

Într-o postare pe rețelele de socializare, Jessie Baneș a tras un semnal de alarmă asupra unui fenomen îngrijorător de răspândit în România, anume violența domestică și efectele pe care le produce în societate. Prin prisma experienței sale de invitat permanent în emisiunea „Acces Direct” de la Antena 1, Jessie Baneș a fost adeseori martora unor cazuri cumplite de violență domestică, în urma cărora s-au destrămat familii, femei nevinovate au avut de suferit și, mai grav decât atât, copiii au ajuns victime colaterale. Iată ce a declarat jurnalista într-un videoclip-manifest pe pagina sa de Facebook:

Dragi femei și nu numai, vreau să vorbim astăzi mai pe larg despre un subiect care pe mine mă sfâșie de fiecare dată când îl aud și pe care îl întâlnesc foarte des, mai ales în emisiunea Acces Direct, la care particip eu. Este vorba despre violența domestică și citeam astăzi un sondaj care spune că românii sunt în top la violența domestică și că Poliția a scos la iveală date îngrijorătoare: cazurile de acest fel au crescut cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut. Polițiștii ar fi intervenit la peste 19.000 de cazuri de violență domestică.”. Datele statistice recente arată că peste jumătate dintre cazurile de violență domestică au fost sesizate în mediul urban. Cele mai multe tipuri de agresiuni au fost faptele de lovire și alte violențe. Potrivit comunicatului emis de Inspectoratul Județean al Poliției Române, cele mai multe victime sunt femei, aproape 6.600 de victime. 1.702 victime sunt bărbați și 1.529 de victime sunt din categoria minorilor. Au fost emise 1912 ordine de protecție provizorie, iar dintre acestea, 760 s-au transformat în ordine de protecție emise de instanțele de judecată.

Este, din păcate, încă o problemă foarte gravă a societății românești. Multă lume spune ’Ei, foarte bine dacă o bate. Bătaia e ruptă din Rai’. Încă avem mentalitatea aceasta, ceea ce este îngrijorător. În al doilea rând, mai aud comentarii de genul ‘Păi și de ce nu pleacă?’. Uite asta este marea problemă, după părerea mea: De ce nu pleacă o femeie din căminul conjugal, unde este bătută și maltratată? Pentru că statul nostru român nu oferă posibilitatea unei mame cu un copil, 2-3-5, să plece. Unde te duci? Cum îți vei putea crește copiii? Din ce bani? Statul nu poate să-i oblige pe acești tați denaturați să-și plătească, de exemplu, pensia alimentară. O chirie costă, să întreții la școală un copil, 2-3 sau mai mulți, costă foarte mult, iar o mamă nu poate să lucreze.”, a adăugat Jessie Baneș în videoclipul său. Jurnalista a dezvăluit într-un interviu acordat GOLD FM că pensia alimentară are alte valori în 2024, conform Noului Cod Civil. În funcție de numărul de copii și de salariu, sumele diferă. Inclusiv părinții care nu au venituri sunt obligați prin lege să achite o taxă standard.

În cazul în care părinții ajung la divorț, iar copiii sunt minori, notarul sau avocatul stabilește cine trebuie să plătească pensie alimentară. Indemnizația se calculează conform Articolului 529 din Codul Civil, care reglementează că un părinte trebuie să plătească un sfert din câștigurile sale dacă are un copil, o treime pentru doi copii/3 copii și jumătate dacă are 4 sau mai mulți copii.

„(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.

(3) Cuantumul întreținerii datorate copiilor, împreună cu întreținerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depăși jumătate din venitul net lunar al celui obligat”, extras din Articolului 529 din Codul Civil.

Există un calcul al plății pentru pensia alimentară, în funcție de salariu. Pentru un adult care are un singur copil minor în întreținere și nu are venituri, suma pe care trebuie să o plătească la pensia alimentară este de 526 de lei. Cei cu salariul minim pe economie au aceeași sumă. „Problema este că mulți dintre bărbați muncesc ‘cu ziua’ și nu au un venit clar, solid, neavând nici carte de muncă. Mai mult decât atât, procentul pensiei alimentare este prost stabilit de lege, iar majoritatea bărbaților din România au un salariu minim pe economie sau, cum ziceam, nu au un loc de muncă stabil, ceea ce înseamnă că automat, în astfel de cazuri, îi revine foarte puțin unui copil ce ar trebui întreținut dintr-o astfel de pensie alimentară. Și alocațiile stabilite de guvernanți sunt o bătaie de joc totală! Sunt mult prea mici pentru a întreține un copil care are nevoie de haine, rechizite, educație și multe altele”, a mai precizat Jessie Baneș.

Menționăm că alocația pentru luna ianuarie 2024, virată beneficiarilor în februarie prin agențiile județene pentru plăți și inspecție socială (AJPIS), a fost de 292 de lei, față de circa 255, pentru copiii și tinerii cu vârste între 2 și 18 ani. Mai exact, creșterea alocațiilor a fost de 36 de lei pentru copiii și tinerii cu vârsta de 2 – 18 ani. Copiii care au vârsta de până în 2 ani vor primi o alocație de 719 lei, după o majorare de 88 de lei. Banii sunt primiți și de copiii și adolescenții până în 18 ani care au dizabilități, conform legii 61/1993, care stă la baza acestor majorări automate în funcție de inflație.

„Începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2023, cuantumul alocației de stat pentru copii se indexează anual, din oficiu, cu rata medie anuală a inflației. Rata medie anuală a inflației este indicatorul definitiv cunoscut în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicat de Institutul Național de Statistică”, prevede articolul 3, alineatul 2 din Legea nr 61 din 1993.

Există acele centre mamă-copil. Da, există, dar te țin câteva luni acolo până îți pui viața pe un făgaș normal, dar știți câți dintre tații abuzatori pot să ajungă cu ușurință la familia lor în acele instituții? Nu există protecție în acele instituții, pentru că da, asta face statul român: nu ne protejează pe noi, ca femei, sub niciun fel și asta este foarte dureros. Și ne mirăm de ce cazurile de violență domestică cresc în România? Păi unde să plece femeia aia? Cu ce bani să își crească copiii?”, a mai informat Jessie Baneș, dezvăluind că a auzit recent cazuri în care siguranța mamei și a copilului a fost periclitată chiar și în astfel de centre maternale, pentru că tații abuzatori au de multe ori un acces mult prea facil în astfel de instituții.  


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background