Israelul declară stare de urgență ca rezultat al revoltei din Lod

Postat de pe 12 mai 2021

Marți seara au izbucnit revolte intense în orașul israelian Lod. Trei sinagogi, numeroase magazine și zeci de mașini au fost incendiate. Guvernul a declarat starea de urgență în orașul mixt evreiesc-arab și a trimis de urgență mai multe companii de poliție de frontieră pentru a lucra la restabilirea ordinii.

Unii rezidenți au raportat că s-a întrerupt curentul în casele lor și că au fost aruncate bombe incendiare prin geamuri, au spus știrile de la Channel 12. Poliția a recunoscut că a trebuit să escorteze cetățeni de la un centru comunitar la casele lor, în timp ce grupuri arabe prădau străzile.

Cel puțin două persoane erau în stare gravă în urma atacurilor. În Acco, un alt oraș mixt arabo-evreu din nordul Israelului, un bărbat în vârstă de 84 de ani a fost grav rănit când un restaurant a fost incendiat de revoltați. Aproximativ 25 de locuitori din Ramla și Lod au fost arestați marți seara, potrivit unui purtător de cuvânt al poliției. Circa 151 au fost arestați în total în districtul central-nordic al Israelului.

Șeful poliției din Israel, Kobi Shabtai, a comentat despre violența din Lod. „Nu am mai văzut acest tip de brutalitate din octombrie 2000”, a spus el referindu-se la revoltele arabe care au avut loc la începutul a ceea ce a devenit ulterior al doilea Intifada. Shabtai a spus că își va muta biroul la Lod până când anarhia de acolo se va calma.

Primarul Yair Revivo a declarat că primăria și un muzeu local au fost, de asemenea, atacate și a comparat situația cu pogromul Kristallnacht al naziștilor din 1938. „Izbucnește războiul civil”, a spus el, plângându-se că s-au prăbușit decenii de eforturi de coexistență.

După ce primarul a apelat direct la prim-ministru pentru ajutor, pentru prima dată în decenii a fost declarată o stare de urgență în oraș. Marile forțe ale poliției de frontieră s-au desfășurat pentru a restabili ordinea. „Primul ministru, Benjamin Netanyahu, a ordonat ca aceia care încalcă legea să fie tratați cu severitate și ca unitățile de la sol să fie consolidate pentru a restabili imediat liniștea și ordinea din oraș”, se spune într-o declarație guvernamentală.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Continuați lectura

Melodia actuala

Titlu

Artist

Background