Iohannis va devoala costurile zborurilor, dar altădată

Postat de pe 12 decembrie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” difuzată la Radio Gold FM, jurnalista Iosefina Pascal a anunțat că președintele Klaus Iohannis va devoala public costurile zborurilor și excursiilor de lux pe care le-a organizat anul acesta… la sfântu-așteaptă.

Klaus Iohannis a spus că biroul de presă al Administrației Prezidențiale va informa cetățenii în cel mai scurt timp cu privire la costurile zborului și șederii din Africa, asta în urma presiunilor exercitate de presă și de public. Administrația Prezidențială a precizat că: „zborurile oficiale ale președintelui se află sub incidența legislaţiei naţionale din domeniul protecţiei informaţiilor clasificate, context în care contractele pentru prestarea serviciilor de executare a zborurilor speciale sunt documente care conţin date şi informaţii clasificate, în integralitate. Pe cale de consecinţă, nicio informaţie din cuprinsul sau asociată acestora nu poate fi comunicată, fiind exceptate de la accesul liber al cetăţenilor, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu dispoziţiile cuprinse în Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, cu modificările şi completările ulterioare”.

Mai importante decât costurile în sine ar fi tocmai activitatea desfășurată de președinte în interesul României. Dacă președintele ar fi întreprins acțiuni cu adevărat semnificative pentru politica externă a României, atunci nimeni nu ar mai fi fost atât de cârcotaș și nu l-ar mai fi etichetat pe Klaus Iohannis drept „turistul numărul 1 al României”. Putem deduce din informațiile pe care le avem din interiorul guvernului că s-au cheltuit câteva milioane de lei. Totodată, se va vedea clar la rectificarea bugetară câți bani a primit și va mai primi Administrația Prezidențială. Klaus Iohannis a mai plătit încă 3-4 milioane de lei pentru servicii transport aerian, ceea ce înseamnă că urmează să se mai plimbe.

Bonus: Milionul de euro dat de PNL presei

Anul trecut, Partidul Național Liberal a cheltuit 9 milioane de euro (din banii contribuabililor) pentru reclame plătite în presă. Din acest buget, 1 milion de euro a fost alocat doar trustului Digi24. Ar fi timpul ca partidele să-și strângă propriile fonduri, pe modelul american, și să nu se mai înfrupte de la bugetul de stat construit din truda românilor. Altfel, se creează o mare discrepanță între partidele parlamentare majoritare, care au bugete de zeci de milioane de euro, și partidele mai mici, dar semnificative, care sunt nevoite să adune bani din surse private și care se chinuie să intre în competiție cu greii politicii. Mai mult decât atât, dacă partidele finanțează presa, automat se creează discrepanțe vizibile și între publicații sau posturi de televiziune. Soluția ar fi să nu se mai dea bani publici pentru partide private.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background