În scandalul falsurilor lui Năstase trebuie o anchetă judiciară, iar directorul muzeului demis!

Postat de pe 24 ianuarie 2024

Romoșan: În scandalul falsurilor lui Adrian Năstase trebuie o anchetă judiciară, directorul muzeului demis, iar Raluca Turcan să dea rapid socoteală, iar patroana CATENA să se delimiteze! Miroase a corupție și trafic de influență.

Autor: Oana-Medeea Groza

Într-o ediție specială a emisiunii „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă pe postul Radio Gold FM, Petru Romoșan a dezvăluit detalii în exclusivitate despre scandalul tablourilor false donate de Năstase Muzeului Național de Artă al României.

Adrian Buga a fost cel care a avertizat ieri asupra incidentului cu tablourile false din colecția lui Năstase, ajunse piese de expoziție la Muzeul Național de Artă, în cadrul unui eveniment dedicat lui Victor Brauner. Au fost exercitate presiuni asupra renumitului critic de artă pentru ca acesta să nu participe la emisiunea de astăzi. În pofida acestui impediment, oamenii trebuie să cunoască adevărul, motiv pentru care emisiunea s-a ținut chiar și în absența lui Adrian Buga, dar cu prezența lui Petru Romoșan, un expert, la rândul său, în materie de artă.

Raluca Turcan, actuala Ministră a Culturii, a reacționat în scandalul privind tablourile false expuse la MNAR din colecția familiei Năstase: „Ca ministru, am solicitat o prezentare detaliată a colecţiilor şi documentelor din spatele exponatelor. În acelaşi timp, Corpul de Control este un organism tehnic şi în niciun caz nu ar putea să se pronunţe despre calitatea unor exponate sau să le expertizeze profesional. Vă spun foarte franc punctul meu de vedere. Din nefericire, pentru iubitorii de cultură şi cei preocupaţi de aspectele de fond în privinţa calităţii exponatelor, acesta este, de fapt, un conflict între două persoane cu o istorie mai veche. Am ajuns în situaţia în care, dacă cineva aruncă o piatră, sute de oameni să se chinuiască să demonstreze că nu a lovit pe nimeni. Aşadar, sunt destul de reţinută cu privire la temeinicia acestei acuzaţii”. În viziunea lui Petru Romoșan, Raluca Turcan nu a făcut decât să-și evidențieze statutul de colportoare a unei bârfe prin intermediul acestei declarații. Conflictul la care face dumneaei referire îi are ca protagoniști pe expertul Pavel Șușară, directorul MNAR – Călin Stegerean și Adrian Năstase. Adrian Năstase îl acuză în privat pe Pavel Șușară că i-ar fi vândut falsuri.

Principalul interes ce s-ar putea ascunde în spatele oferirii tablourilor Muzeului Național de Artă este tocmai cel financiar, afișarea lor într-o expoziție potențându-le valoarea și certificându-le veridicitatea. Autoritățile trebuie să investigheze dacă Năstase a făcut această donație cu bună știință, lezând astfel prestigiul MNAR. Cu toate acestea, Adrian Năstase nu este principalul element al problemei, ci chiar la MNAR și la Ministerul Culturii, reprezentanții acestor două instituții fiind cei care trebuie să răspundă în primul rând. Astăzi, muzeul a fost închis, sub pretextul că directorul poate decide ca ziua de 24 Ianuarie să fie liberă. Recurgerea la un astfel de gest poate fi explicată mai degrabă prin starea de șoc în care se află reprezentanții MNAR, mai ales că cel puțin două dintre tablouri sunt dovedite ca fiind false.

Este vorba despre următoarele două tablouri, dovedite ca fiind false de către un critic de artă francez, expert în Brauner:

Petru Romoșan a dezvăluit că a existat un eveniment (SEARĂ DE GALĂ: BAL LA PALAT) organizat special pentru a strânge fonduri pentru marea expoziție „Retrospectivă Victor Brauner” la MNAR. Se pare că în cadrul acestui eveniment meniul a costat 500 de euro de persoană și au existat 3 pachete de sponsorizări: cel DIAMOND – în valoare de 7.000 de euro, cel GOLD – în valoare de 5.000 de euro și pachetul SILVER – în valoare de 3.000 de euro. În total s-au strâns peste 100.000 de euro. Autoritățile ar trebui să afle cine a cotizat și în ce condiții.

Dacă apar dovezi solide cu privire la faptul că tablourile sunt false, principalii vinovați sunt directorul muzeului, împreună cu ai săi colaboratori, precum și reprezentanții Ministerului Culturii. Lucrările importante ale lui Brauner costă între 500.000 de euro și 2.000.000 de euro, poate chiar mai mult. Un prim pas ar fi închiderea de urgență a expoziției, întrucât aceasta conține nu numai tablouri fals atribuite lui Brauner, ci și alte piese de artă contrafăcute și neverificate de experți. În al doilea rând, ar trebui cel puțin suspendat, dacă nu chiar demis Călin Stegerean, pentru că este un iresponsabil, atât din postura de curator al expoziției, cât și din postura de director al MNAR. Trebuie demarată de urgență o anchetă judiciară a organelor în drept, pentru a se investiga exact cum s-a ajuns în această situație de compromitere a unei mari instituții a României din mijlocul Bucureștiului. La rândul ei, Raluca Turcan ar trebui să ia în considerare propria demisie, neavând nicio tangență cu domeniul artei și culturii. Anca Vlad, patroana CATENA și președinta prietenilor muzeului, ar trebui să se delimiteze clar de acest scandal, mai ales că ea este organizatoarea strângerii de fonduri pentru expoziție.

Emisiunea „Dincolo de propagandă”, moderată de Andrei Gușă, poate fi urmărită live în fiecare vineri începând cu ora 13 pe Facebook Radio Gold FM, dar și pe platforma goldtv.ro. Înregistrările integrale pot fi vizionate pe goldtv.ro, dar și pe pagina de Facebook a postului de radio, Radio Gold FM.


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background