În Germania AfD este acum a doua forță politică din țară, potrivit sondajelor

Postat de pe 7 februarie 2024

În ciuda unui eșec electoral la alegerile regionale din Turingia, AFD nu a fost niciodată atât de bine plasat în sondaje de la crearea sa. Partidul naționalist intenționează să culeagă roadele de la alegerile europene din iunie, scrie Le Figaro

Începutul anului 2024 a fost intens pe scena politică internă germană. După dezvăluirea unui plan secret de „remigrare” a milioane de oameni din medii de imigranti, cu sau fără pașapoarte germane, întocmit de directori AfD și reprezentanți ai ariei drepte a CDU, sute de mii de oameni au manifestat în toată țara în ultimele săptămâni.

Sâmbătă, 150.000 de manifestanți s-au adunat la Berlin în fața Reichstag-ului care găzduiește parlamentul german, la chemarea mai multor organizații ale societății civile. „Este greu să nu faci o paralelă între ceea ce se întâmplă astăzi în țară și situația din vremea Republicii Weimar”, a declarat un manifestant pentru Le Figaro, reflectând sentimentul a mii de oameni. Germani care au ieșit în stradă. de la mijlocul lunii ianuarie.

Dacă paralela istorică nu se verifică neapărat pe fondul programelor partidului naționalist înființat la 6 februarie 2013 și ale partidului național-socialist care l-a condus pe Hitler la putere, evoluția în urne a AfD este astăzi de netăgăduit.

De unsprezece ani până în ziua de azi, partidul a trecut de la câteva procente în sondaje la peste 20% din voturi astăzi, potrivit institutelor de sondaj germane care publică lunar, și uneori săptămânal, un sondaj privind intențiile de vot. la nivel federal. Dacă partidul a pierdut 2-3% în cele trei sondaje publicate de la înfrângerea AfD în Turingia , partidul naționalist german își menține pentru moment statutul de a doua forță politică din țară, în spatele coaliției creștin-democraților din CDU și aliații lor bavarezi, CSU. Scorurile au fost reflectate la urne cu 4,7%, 12,6% și respectiv 10,3% din voturi strânse în Bundestag în 2013, 2017 și 2021.

Criza refugiaților și punctul de cotitură din 2015

Fondat de economiști liberali care s-au opus politicii europene de salvare a Greciei, Afd a obținut un scor decisiv la alegerile europene la un an de la crearea sa, în iunie 2014, cu 7,1% din voturi. Dar adevăratul punct de cotitură a venit în 2015. „Criza refugiaților este principalul factor în avansul AfD”, explică politologul Patrick Moreau. „ La 31 august 2015, expresia Angelei Merkel „Wir schaffen das!” („Vom ajunge acolo!”) devine simbolul unei societăți deschise mizeriei lumii”, mai explică specialistul, amintind că într-un an au fost înregistrați în Germania 900.000 de migranți și refugiați. Cu 18% din intențiile de vot, noul partid național populist se află la cel mai înalt nivel, atrăgând electoratul anti-imigrație.

Din punct de vedere geografic, AfD obține rezultate mult mai convingătoare în fostele Länder (state) ale RDG. „Incompletitudinea reunificării a fost un șoc pentru locuitorii din Est (din cauza dezindustrializării, a venirii elitelor occidentale la responsabilități și a sentimentului de a nu fi reprezentat de partide politice) și a condus la un fenomen de respingere a sistemului politic” pe care AfD le surprinde perfect, explică Patrick Moreau.

Dacă partidul nu a reușit să ajungă la putere în Turingia, următoarele alegeri regionale vor avea loc în Saxonia și Brandenburg, unde forța politică este creditată cu 32% și 35% din voturi, de fiecare dată înaintea dreptei conservatoare a CDU, conform două sondaje Forsa publicate în ianuarie.

Criză internă din 2020

Însă, din primăvara anului 2020, partidul a cunoscut un declin relativ, ceea ce l-a determinat să rămână la pragul de 10% în intențiile de vot timp de mai bine de doi ani. Pandemia de Covid și apoi războiul din Ucraina provoacă, fără îndoială, un reflex legitimist în electoratul care se îndreaptă apoi către partidele istorice, constituite în instituții în detrimentul grupărilor de protest.

Dar această perioadă este mai presus de toate rezultatul unei crize interne în cadrul partidului, potrivit lui Patrick Moreau. „Au existat mai multe curente, inclusiv un național-liberal, la originea creării partidului, și un național- völkisch (care înseamnă popular în sens etnic) care poate fi descris drept rasial. Acesta din urmă s-a aliat cu neoconservatorii care reprezentau linia a treia. După această bătălie internă, mulți activiști de linie națională liberală au plecat, explică politologul. Partidul s-a restructurat pentru a avea o organizație comună atât în ​​Est, cât și în Vest .”

Astăzi, AfD revendică 40.131 de membri, față de 10.000 la crearea sa. „ Partidul este acum dominat de völkisch național ” , subliniază Patrick Moreau. El și-a clarificat linia radicalizându-l, cu un discurs foarte anti-imigrație, în special cel din Ucraina, anti-islam, anti-woke și anti-feminist. AfD însoțește într-adevăr, ca de multe ori în alte părți ale Europei , un fenomen de polarizare politică. Regiunile estice au avut astfel tendința să voteze mai mult pentru această dreaptă radicală care combină respingerea profundă a politicii pro-ucrainene, a politicii de vaccinare Covid sau chiar a politicii ecologiste a statului federal. În schimb, anumite regiuni din Vest, precum Baden-Württemberg, cele două Rhinelands sau statul Schleswig-Holstein, și-au văzut scorul pentru AfD în scădere.

Alegeri europene

Evoluția uluitoare a sondajelor, istorică din punctul de vedere al celor unsprezece ani de existență, ar trebui, așadar, să permită AfD să înregistreze un scor mai bun la alegerile europene din iunie, îmbunătățindu-și performanța în 2019. Într-un sondaj al Institutului Wahlkreisprognose publicat pe 18 ianuarie, partidul este creditat cu 23% din intențiile de vot.

Rămâne de văzut dacă mobilizările la nivel național împotriva acestei ascensiuni la putere de la începutul lunii vor avea impact la urne. Cinci institute de sondaj au subliniat, într-un ultim sondaj, după înfrângerea AfD din Turingia, o pierdere de 3 până la 4% în intențiile de vot.

sursă: Le Figaro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background