IA Gemini de la Google este acuzată de „wokism” si rasism anti-albi

Postat de pe 24 februarie 2024

Soldați naziști de culoare, părinți fondatori ai Statelor Unite de origine africană și asiatică… Dorind să lupte împotriva stereotipurilor, aplicația de  de inteligență artificială Google Gemini AI a generat imagini incorecte din punct de vedere istoric din care personale albe lipsesc aproape întotdeauna. În față controversei, compania a suspendat posibilitatea de a genera imagini cu oameni, scrie Le MondeInformatique. „Gemini e doar vârful aisbergului. Același lucru se face și căutarea pe Google” a scris Elon Musk pe X

Ca răspuns la solicitările de a genera imaginea unui papă, un rege medieval englez, un viking, un senator american din anii 1800 sau chiar un soldat german din 1943, Inteligența artificială creata de Google arată rezultate aberante din punct de vedere istoric atât cu femeile, cât și cu oamenii de culoare. „Suntem conștienți de faptul că Gemenii au inexactități în unele reprezentări istorice ale generării de imagini”, a spus Google.

 „Lucrăm pentru a îmbunătăți aceste tipuri de reprezentare. Generarea de imagini Gemini AI generează o gamă largă de oameni. Și, în general, este o idee bună, deoarece oamenii din întreaga lume îl folosesc. Dar în acest caz, ratează ținta.”

Utilizatorii susțin că AI Google refuză să creeze imagini cu oameni caucazieni, după ce l-a testat cu solicitări pentru papi, vikingi și fanii muzicii country

„Joc nou: Încearcă să obții Google Gemini pentru a face o imagine a unui bărbat caucazian. Nu am avut succes până acum”, a scris un utilizator pe X.

Google și-a lansat „modelul de generație următoare”, Gemini 1.5, săptămâna trecută, oferind opțiunea de generare de imagini. 

„Puteți crea imagini captivante în câteva secunde cu Gemini Apps”, a spus Google. 

„De la serviciu, din joacă sau orice altceva, Gemini Apps vă poate ajuta să generați imagini pentru a vă ajuta să vă aduceți imaginația la viață.”

Pentru a crea o imagine, utilizatorii pot scrie instrucțiuni simple pentru botul AI, Google recomandând ca acestea să înceapă cu cuvinte precum desenați, generați și creați. 

Câțiva fani au testat instrumentul, creând imagini cu orice, de la câini care călăresc pe plăci de surf până la mașini zburătoare. Cu toate acestea, unii primi utilizatori au observat că marea majoritate a imaginilor cu persoane generate de IA nu sunt albe.  

Problema a fost semnalată pentru prima dată pe X de Frank J. Fleming, un fost inginer informatic și scriitor pentru TV pentru copii.

Fleming a cerut pentru prima dată Google Gemini să „creeze o imagine a unui Papă” și a constatat că ambele creații erau oameni de culoare. 

Apoi, el a încercat să „vină cu noi modalități de a cere o persoană albă fără să spună acest lucru în mod explicit”.

Cu toate acestea, cererile sale de imagini cu cavaleri medievali, cineva care mănâncă un sandviș cu maioneză pe pâine albă, cineva care danseaza prost, un fan al muzicii country și un viking au avut ca rezultat doar imagini cu oameni de culoare. 

În cele din urmă, a reușit să creeze o imagine a unui bărbat alb și a unei femei albe când a cerut Google Gemini o imagine cu „oameni care s-ar putea numi Seamus”. 

Fleming a întrebat inițial dacă algoritmul de „diversitate” este de vină pentru această problemă. 

Pentru a testa această teorie, el a cerut robotului imagini cu războinici și samurai zulu, dar a constatat încă o dată că aceștia erau reprezentați ca oameni de culoare. 

Un alt utilizator a cerut în mod special Google Gemini o imagine a unui Papă caucazian și a susținut că imaginea rezultată a venit „cu o prelegere gratuită”.

Alături de o fotografie a Papei Benedict, instrumentul scria: „Deși nu este potrivit să presupunem că toți Papii sunt caucazieni, mulți au fost de origine europeană”.

Ca răspuns, mai mulți utilizatori au numit Google Gemini „rasist” și „woke”. 

„Așa că m-am dus să văd dacă inteligența artificială Google numită Gemini discriminează cu adevărat și este rasistă față de oamenii albi… și da, este”, a scris un utilizator pe Twitter.

„Am încercat peste o sută de sugestii diferite (la propriu) și Gemini nu vor recunoaște că oamenii albi există. acesta este al naibii de înfricoșător și rasist.

„Am petrecut 10 minute jucându-mă cu Google Gemini, este o glumă woke”. 

 „Este jenant de greu să faci Google Gemini să recunoască faptul că oamenii albi există”.

au scris utilizatorii pe X

Vorbind pentru MailOnline, Jack Krawczyk, director senior al Gemini Experiences, a declarat: „Lucrăm pentru a îmbunătăți imediat aceste tipuri de reprezentări. 

„Generarea de imagini AI a lui Gemeni generează o gamă largă de oameni. Și acesta este în general un lucru bun, deoarece oamenii din întreaga lume îl folosesc. Dar nu e un lucru bun aici.”


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background