Hubert Thuma, președintele CJ Ilfov: „Văd un județ în care se muncește. Nivelul de trai este în continuă creștere în Ilfov.” (P)
Postat de Gold FM Radio pe 7 iunie 2024
Liberalul Hubert Thuma ocupă funcția de președinte al Consiliului Județean Ilfov. Este la primul mandat, iar sub umbrela lui, instituția a devenit un exemplu de bune practici atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Thuma a știut să facă echipă cu fiecare primar din Ilfov. Drept urmare, județul e acum complet schimbat. Se lucrează peste tot, sunt șantiere deschise în aproape fiecare localitate. Care sunt cele mai importante investiții pe care Hubert Thuma le-a realizat, cât de mult s-a schimbat viața cetățenilor în bine și care sunt planurile pentru a continua dezvoltarea județului Ilfov, în interviul de mai jos:
- Uitați-vă în spate. Cum era Ilfovul acum patru ani și cum arată acum?
Nu vreau să vorbesc despre ce nu au făcut cei dinaintea mea. Vreau să vorbesc despre faptele mele. Acum, văd un județ în care se muncește, înainte de orice. Văd mai multe lucruri bune decât lucruri rele. Se văd investițiile, se văd campaniile de conștientizare, se văd proiectele sociale, se vede implicarea oamenilor. Dar mai e mult de muncă. Eu sunt pregătit să continuăm, îmi pun toată energia și toată priceperea în slujba ilfovenilor.
- A fost greu primul mandat?
Nimic nu e ușor. Și nici nu m-am așteptat să fie ușor. Când am decis să candidez, mi-am asumat real rolul pe care o să-l am în comunitatea ilfoveană. Când ești pe margine, ai impresia că lucrurile se mișcă mai repede. Când ajungi acolo, constați că e mai greu decât ți-ai imaginat. Birocrația s-a mai redus în România, dar tot există. Multe proiecte înaintează greu din cauza procedurilor, care durează. Multe proiecte stau pe loc din cauza blocajelor în instanță. Dar am avut și am lângă mine o echipă foarte bine pregătită. Am reușit să fac din Consiliul Județean Ilfov un loc în care oamenii vin de drag să muncească. Vă spun cu mândrie că suntem singura instituție publică din România care are o bază de voluntari, cei mai mulți sunt la Biroul Protecția Animalelor.
- Concret, de ce candidați pentru un nou mandat de președinte al Consiliului Județean Ilfov?
Pentru că vreau să termin proiectele pe care le-am început și să încep altele. Lucrurile nu se schimbă de pe o zi pe alta. Sunt într-adevăr diverse acțiuni pe care le putem face în zile ori săptămâni, însă proiectele mari se fac în timp, în ani. Și vă dau și un exemplu: Proiectul de apă și canalizare. Când am venit eu la Consiliul Județean Ilfov, stadiul acestui proiect era de 2%. Acum e de 50%. Vreau să-l terminăm în următorul mandat. Să terminăm de asfaltat și reabilitat toate drumurile, să facem din Ilfov județul dezvoltat pe care ni-l dorim cu toții.
- Câți bani ați atras din fonduri europene și unde au fost direcționați aceștia?
Avem proiecte în valoare totală de 3,82 de miliarde de lei. Banii europeni se duc în următoarele domenii: Apă și canalizare, deșeuri, sănătate, cicloturism, educație, asistență socială.
- A crescut nivelul de trai al ilfovenilor?
Normal că a crescut. Am reușit să aducem rețeaua de apă și canalizare în Ilfov. Haideți să ne gândim cât de mult a crescut și va crește nivelul de trai odată cu acest proiect. Apoi, am investit mult în drumuri. Când ai drumuri bune, normal că ai și un nivel de trai mai bun. Ești în siguranță, ajungi mai repede la muncă, ajungi mai repede acasă, la familie. Iar la drumurile bune, trag și investitorii. Am terminat drumuri începute, am făcut altele noi, am terminat de reabilitat drumuri extrem de importante, drumuri județene, intens circulate. Am dotat spitalele, am investit bani în creșe, grădinițe, școli, am făcut dispensare, centre medicale de permanență. Până la urmă ce înseamnă un nivel de trai crescut? Bunăstare pentru cetățeni, economie dezvoltată. Am atras bani europeni, asta înseamnă infuzie de capital în județul nostru. A crescut numărul investitorilor în Ilfov. La ora actuală, avem 40.000 de companii care activează în județul Ilfov, vorbim de cea mai mare rată antreprenorială din România, 60 de companii/mia de locuitori. Să nu uităm că aproximativ 30% din Produsul Intern Brut este generat de regiunea București-Ilfov. Nivelul de trai în Ilfov este în continuă creștere. Că la un moment dat, nivelul de creștere a fost mai lent, e adevărat. Dar eu nu vreau să vorbesc despre ce nu au făcut predecesorii mei. Eu vorbesc strict despre ce facem eu și echipa mea.
- Care sunt valorile care vă definesc ca om și ca politician?
Loialitatea, empatia, meritocrația.
- Care este proiectul dumneavoastră politic pentru următorul mandat?
Mă concentrez pe investiții. Pentru că investițiile aduc bunăstare, dar aduc și investitori, care la rândul lor aduc bani în economie și creează locuri de muncă, care înseamnă bani la bugetul local. Și când spun investiții mă refer la investiții în infrastructura rutieră, în educație, în sănătate, în turism și așa mai departe.
- Aer curat. Oamenii din Ilfov au nevoie de aer curat. Ce ați făcut pentru un mediu mai curat?
Am realizat numeroase campanii de împădurire, am plantat păduri întregi, am organizat campanii de ecologizare. Împreună cu Garda de Mediu, am întețit controalele pentru a combate arderea ilegală a deșeurilor. Folosim inclusiv o dronă pentru asta. În plus, am luat bani europeni pentru un sistem de management integrat al deșeurilor – am cumpărat peste 120.000 de pubele, 31 de mașini de gunoi și 48 de sisteme informatice de cântărire a gunoiului. Mai facem și centre de colectare a deșeurilor. În Brănești, Grădiștea și Moara Vlăsiei. Se numesc centre cu aport voluntar (CAV). Ce înseamnă asta? Că merge acolo numai cine vrea și își transportă singur deșeurile. Există o singură condiție: Să fie persoană fizică, nu juridică. Practic, putem spune gata cu brazii de Crăciun aruncați la capătul străzii, cu mobila și televizoarele stricate aruncate peste tot.
- De ce să mai aibă oamenii încredere în politică?
Pentru că politicienii sunt tot oameni. E drept, mulți au dezamăgit. Din acest motiv e important să ne informăm bine, să vedem ce au propus exact, ce au livrat și dacă merită din nou încrederea noastră. Eu, înainte de a ocupa orice funcție, sunt un om simplu. Tatăl meu m-a învățat să mă pun mereu în locul celui de lângă mine. Când gândesc un proiect, mereu mă întreb: Mie mi-ar conveni să se facă acest lucru, pe mine mă ajută real? Mereu mă pun în pielea oamenilor. Mereu țin cont de cei din jur și am demonstrat acest lucru, de-a lungul celor patru ani.
- Un sfat pentru ilfoveni, acum în prag de alegeri?
Să iasă la vot. Fiecare dintre noi trebuie să aibă o opțiune. Haideți să nu-i lăsăm pe ceilalți să aleagă în locul nostru! Eu am încredere în judecata fiecăruia. Eu o să fiu aici pentru toți ilfoveni, indiferent că mă votează sau nu.
Realizat de SC Angus Equity SRL, la comanda PNL Ilfov, CMF 21240015
(P)