Grevă în educație – de ce protestează profesorii? Legile educației pe repede înainte.

Postat de pe 16 mai 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

În emisiunea „Scamatoriile Iosefinei” de marți, moderatoarea Iosefina Pascal a vorbit despre legile educației ce vor fi votate pe șestache, fără o dezbatere publică reală, cât și despre modificările impuse ce vor fi aduse sistemului educațional din România în timp ce sindicatele din învățământ protestează doar pentru salarii.

Mâine va avea loc o grevă a sindicatelor din învățământ anunțată pe toate canalele media, iar revendicarea principală și se pare că singura o constituie drepturile salariale. În spațiul public se vorbește doar despre nemulțumirea profesorilor și salariaților din învățământ, însă nu se vorbește și despre nemulțumirea societății în ansamblu, formată din cetățeni minori sau majori, beneficiarii direcți ai învățământului, și din părinți, cei care se ocupă de educarea copiilor. Nu se vorbește însă  despre legile educației, deși în 6 zile acestea se vor vota în Parlament pe repede înainte, fără dezbateri publice, în pofida faptului că învățământul are un impact major, social, politic, educațional și economic. Există multe rapoarte ale ONG-urilor finanțate de UE și ale altor entități care spun că statul român este condus în ultima perioadă preponderent prin ordonanțe de urgență și hotărâri ale Guvernului și uneori prin legi organice trecute prin Parlament fără dezbateri publice reale, dar pe repede înainte. Aceste practici sunt incompatibile cu democrația și duc la instabilitate economică și socială. Aceste legi aduc schimbări majore în sistemul educațional, dar mai ales conduc ușor, ușor către privatizarea învățământului superior, ceea ce este extrem de grav.

O altă schimbare ce se dorește a fi impusă forțat prin lege este diversitatea, dar ea există deja și a existat întotdeauna, clasele au fost mereu mixte, elevii sunt de mai multe etnii și grade de capacitate intelectuală și chiar elevi de religii diferite. De ce se încearcă atunci promovarea forțată în lege? De ce nu se promovează, așa cum ar fi mai firesc, toleranța? De ce să existe asemenea măsuri abuzive de impunere în lege a diversității? Pe lângă aceste modificări absurde, politizarea învățământului este o altă mare problemă. Schimbarea miniștrilor, fiecare cu viziunea sa diferită, a bulversat sistemul educațional aproape de la an la an, în lipsa unui program unic pe termen lung. Proiectul „România educată” a profesorului Klaus, atât de mult clamat, a eșuat din fașă, la fel ca statul la fel de eșuat.

Profesorii protestează în primul rând din cauza nerespectării legii salarizării și este adevărat,  veniturile nu sunt  suficiente, inflația afectând puterea de cumpărare a tuturor românilor. Ar trebui însă ca profesorii să protesteze și din cauza celorlalte probleme din învățământ la fel de importante și care-i afectează în egală măsură. Dar mai este un fenomen grav: deprofesionalizarea meseriei de dascăl din lipsa de vocație, morală și profesională, iar acest lucru duce la lipsa de respect față de meseria de profesor, care presupune o uriașă responsabilitate.

„Profesorii ar trebui să se gândească mai bine și să protesteze, să lupte pentru toate problemele din acest domeniu, nu doar pentru problemele salariale. Aș vrea să-i văd implicându-se în solicitarea unei dezbateri reale, serioase în ce privește legile educației și în crearea de programe școlare adaptate vremurilor în care trăim și aptitudinilor elevilor. Problemele din sistemul educațional ne-au adus în stadiul în care suntem ca națiune, să fim conduși de plagiatori și analfabeți funcțional, de incompetenți, toți aceștia fiind produsul învățământului românesc”, a concluzionat Iosefina Pascal.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background