Gina Dafinoiu la Golden Hour cu Jessie: Explicațiile psihologului pentru anxietatea de început de an și Blue Monday

Postat de pe 17 ianuarie 2023

Autor: Oana-Medeea Groza

Ieri, 16 ianuarie 2023, a fost oficial Blue Monday, ziua cea mai neagră a anului. Blue Monday este un concept preluat de la englezi, provenit încă din 2005 când o agenție de turism din Marea Britanie a calculat practic când ar pica această zi fatidică, și a rămas în conștiința colectivă cu semnificația de zi de luni tristă, starea de depresie survenind, de obicei, din cauza întoarcerii la muncă sau la o anumită rutină după o perioadă de pauză. În cadrul emisiunii „Golden Hour cu Jessie”, moderată de Jessie Baneș la Radio Gold FM, psihologul Gina Dafinoiu a explicat pe larg ce este Blue Monday și de ce unele persoane sunt afectate de energia acestei zile pentru o perioadă mai lungă.

Anxietatea de la începutul noului an

Tot mai mulți pacienți ajung la cabinetele de psihologie în această perioadă și se plâng de o stare de anxietate acutizată poate și de circumstanțele începerii noului an și ale revenirii la muncă. Anxietatea este o stare normală în anumite limite, frica putând să reprezinte un factor motivant. Anxietatea face deja parte din viața fiecăruia dintre noi, însă anxietatea clinică este cea cu adevărat gravă, pentru că se referă la o stare de îngrijorare excesivă, persistentă, care pare absolut interminabilă și care afectează calitatea vieții pacienților.

25% din populație se confruntă cu acest tip de anxietate și, din păcate, femeile par să fie mai afectate, potrivit psihologului Gina Dafinoiu. Adeseori, anxietatea clinică vine însoțită de atacuri de panică, de senzație de frică intensă, gânduri despre moarte și frica de aceasta, dificultăți de respirație și chiar dureri în piept.

Ne dăm seama că suferim de anxietate clinică dacă starea de frică persistă pentru un timp îndelungat, putând să ajungă chiar la somatizare. Totodată, un alt semnal de alarmă este faptul că această frică permanentă nu ne-ar permite să ne desfășurăm activitățile zilnice, ne-ar face să ne închidem în noi, să ne îndepărtăm de oameni și să nu mai putem funcționa normal în general. Dacă această afecțiune se intensifică, ajungând chiar la gradul de tulburare, se recomandă ca persoana afectată să consulte un psiholog sau un medic specialist în domeniu.

Blue Monday și legătura sa cu anxietatea

Se spune că Blue Monday este cea mai tristă zi din an și este declanșată de întoarcerea la serviciu după perioada sărbătorilor, timp în care oamenii s-au relaxat și poate chiar s-au dezobișnuit de rutina de la job. Ce-i drept, ziua de luni este în general o așa-zisă zi blestemată pentru majoritatea oamenilor care ar mai vrea să se prelungească un pic weekendul. Se pare însă că luna ianuarie accentuează toate aceste stări negative, o dată pentru că soarele pare să lipsească cu desăvârșire (deși noi avem mare nevoie de el pentru a ne menține sănătatea mentală și echilibrul emoțional și fizic), și o dată pentru că luna ianuarie este și o lună destul de săracă pentru anumite sectoare de muncă, fiindcă oamenii au tendința de a cheltui foarte mult de sărbători și nu le mai rămân bani pentru alte servicii sau nevoi pe care le au în viitorul foarte apropiat.

Dacă Blue Monday are de fapt la bază o stare de anxietate poate încă nedescoperită sau nediagnosticată în mod oficial, este clar că tristețea și starea de supărare, dezamăgire sau stres se va prelungi în următoarele zile. Indiferent de problemele pe care le avem și indiferent dacă starea de anxietate ne influențează în mod negativ și relațiile cu cei din jur, psihologul Gina Dafinoiu a subliniat faptul că este foarte important să comunicăm cu apropiații sau cu șefii și să vorbim deschis despre ce ne apasă pentru a obține ajutor, susținere sau înțelegere.

Pentru ca starea de anxietate să nu revină odată ce pacienții se vindecă, este esențial ca aceștia să aplice o serie de exerciții pentru tot restul vieții lor, formându-și un soi de rutină benefică pentru minte, trup și suflet. Unul dintre exercițiile cele mai eficiente pe care le-a recomandat Gina Dafinoiu este conectarea la prezent și la cele cinci simțuri care ne ajută să percepem corect lumea. O altă variantă ar fi manifestarea conștientă a recunoștinței.

Emisiunea „Golden Hour”, moderată de Jessie Baneș, se difuzează de luni până joi, de la ora 18, la Radio Gold FM, frecvența 96.9 Mhz. Înregistrările complete pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background