Germania stă cu mâna întinsă la SUA

Postat de pe 6 octombrie 2022

Autor: Oana-Medeea Groza

În cadrul emisiunii „Scamatoriile Iosefinei”, moderată de Iosefina Pascal, aceasta face o radiografie a situației Germaniei în contextul crizei energetice.

„Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, care s-a trezit la realitatea cruntă sau a fost ajutat să se trezească de nemulțumirea cetățenilor germani, a reproșat mai multor țări, dar în primul rând SUA, că vând la prețuri astronomice gazele care  înlocuiesc acum fostele importuri din Rusia”.

După invadarea Ucrainei de către Rusia și sancționarea acesteia de către Occident, Rusia a redus  drastic livrările de gaz către Germania, iar din septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc avea o pondere de 55% din importuri.

Berlinul s-a văzut nevoit să își caute alți furnizori și a crescut considerabil volumul achizițiilor de GNL (gaze naturale lichefiate), care sunt mult mai scumpe, așa cum au procedat și alte țări europene, orientându-se în special către Statele Unite. Ponderea GNL americane în importurile UE  a crescut de la 28% în 2021 la 45% în prezent.

S-a mai spus că unii furnizori profită de pe urma războiului din Ucraina ca să facă bani, iar SUA e principalul stat interesat. „Nemții îi învinovățesc pe americani pentru tragedia energetică, dar asta după ce zeci de ani au profitat de relația privilegiată cu Rusia, relație care a finanțat războiul lui Putin”.

Iosefina Pascal înclină să dea dreptate demersului și revoltei Germaniei, dacă n-ar exista o serie de măsuri ciudate și contradictorii luate de aceasta. „Să-ți tai singur craca de sub picioare și să te autosabotezi închizând centralele nucleare, termocentralele pe cărbuni, iar prioritară pentru politica economică a Germaniei să fie înarmarea”, toate acestea sunt de natură să îngrijoreze populația, care se întreabă cât va plăti pe facturi.

Jurnalista încheie spunând că „Germania suferă grav de ipocrizie stând cu mâna întinsă la SUA”.

Emisiunea „Scamatoriile Iosefinei”, prezentată de Iosefina Pascal, se difuzează de luni până joi de la ora 16, la Radio Gold FM. Înregistrările integrale pot fi urmărite pe pagina de Facebook a Radio Gold FM România, dar și pe platforma goldtv.ro


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background