Germania ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu

Postat de pe 5 februarie 2024

Se pregătește Europa pentru următorul război? Pe măsură ce conflictul din Ucraina se împotmolește și Orientul Mijlociu continuă să ardă, tonul devine marțial în mai multe țări, scrie L’Express

Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, consideră că, având în vedere situația de securitate și nevoile armatei, Germania ar trebui să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu. „Trebuie să ne întrebăm cine ar trebui să apere această țară când lucrurile devin serioase”, a subliniat el, miercuri, 24 ianuarie, în cadrul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag , camera inferioară a Parlamentului german. „Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a ne angaja în problema serviciului militar: „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică și de o societate care să o susțină.

Ministrul a proclamat recent într-un ziar german: „Trebuie să ținem cont de faptul că Vladimir Putin ar putea într-o zi chiar să atace o țară NATO”. Deși crede că un astfel de scenariu este puțin probabil în prezent, „[e]xperții se așteaptă să fie posibil în decurs de cinci până la opt ani”. Boris Pistorius a reafirmat, de asemenea, nevoia de a întări Bundeswehr, armata germană și, prin urmare, de a crește cheltuielile pentru apărare.

Ministrul a salutat, de asemenea, faptul că Germania a atins pentru prima dată în decenii ținta NATO, potrivit căreia țările membre trebuie să aloce cel puțin 2% din bugetul lor apărării. Cu un buget federal de apărare de un record de 72 de miliarde de euro, acesta este 2,1%, a spus el. „Acest lucru merge în direcția corectă și este adaptat la gravitatea situației”, a asigurat Boris Pistorius, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani.

Cheltuieli militare: 5% din PIB-ul Germaniei

La sfârșitul anului 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” și a prezentat noi directive. De menționat că ultimele directive ale armatei germane datează din 2011. Printre punctele importante, guvernul insistă că Bundeswehr este capabilă să se angajeze și pe scena internațională, așa cum a făcut-o în Balcanii de Vest și în regiunea Sahel . Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 și destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021.

La fel și în Marea Britanie. Șeful Statului Major al Armatei, generalul Sir Patrick Sanders, a cerut revenirea la serviciul militar obligatoriu în fața amenințării ruse, stârnind opoziție din partea populației. Cu alte cuvinte, el dorește o întărire a mijloacelor de apărare prin recrutare, suspendată în 1960. În mai multe rânduri, generalul Sir Patrick Sanders a insistat în discursul său de miercuri, 24 ianuarie, că „Ucraina contează cu adevărat”, acolo unde este nevoie ca societățile noastre să fie” pe picior de război”.

Se pregătește Europa pentru următorul război? Pe măsură ce conflictul din Ucraina se împotmolește și Orientul Mijlociu continuă să ardă, tonul devine marțial în mai multe țări. În Franța, premierul Gabriel Attal a anunțat, marți, 23 ianuarie, lansarea „lucrărilor” în vederea generalizării Serviciului Național Universal (SNU) „la începutul anului școlar 2026”, în cadrul discursului său de politică generală la „ Adunare Națională. „ Reînarmarea noastră civică este de a întări unitatea republicană a tineretului nostru. Este de a permite tuturor tinerilor din Franța să formeze o națiune. Acesta este însuși rolul Serviciului Național Universal. Lansez lucrarea în vederea generalizare la începutul anului școlar 2026”, a indicat Gabriel Attal.

Aceeași poveste în Germania. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, consideră că, având în vedere situația de securitate și nevoile armatei, Germania ar trebui să ia în considerare introducerea serviciului militar obligatoriu. „Trebuie să ne întrebăm cine ar trebui să apere această țară când lucrurile devin serioase”, a subliniat el, miercuri, 24 ianuarie, în cadrul unei dezbateri asupra bugetului în Bundestag , camera inferioară a Parlamentului german. „Nu putem ignora această dezbatere”, a spus el, fără a ne angaja în problema serviciului militar: „Fiecare model are nevoie de o majoritate politică și de o societate care să o susțină.

CITEȘTE ȘI: Războiul din Ucraina: Europa se confruntă cu spectrul unui conflict de durată

Ministrul a proclamat recent într-un ziar german: „Trebuie să ținem cont de faptul că Vladimir Putin ar putea într-o zi chiar să atace o țară NATO”. Deși crede că un astfel de scenariu este puțin probabil în prezent, „[e]xperții se așteaptă să fie posibil în decurs de cinci până la opt ani”. Boris Pistorius a reafirmat, de asemenea, nevoia de a întări Bundeswehr , armata germană și, prin urmare, de a crește cheltuielile pentru apărare.

Ministrul a salutat, de asemenea, faptul că Germania a atins pentru prima dată în decenii ținta NATO , potrivit căreia țările membre trebuie să aloce cel puțin 2% din bugetul lor apărării. Cu un buget federal de apărare de un record de 72 de miliarde de euro, acesta este 2,1%, a spus el. „Acest lucru merge în direcția corectă și este adaptat la gravitatea situației”, a asigurat Boris Pistorius, referindu-se la invazia Ucrainei de către Rusia în urmă cu aproape doi ani.

Cheltuieli militare: 5% din PIB-ul Germaniei

La sfârșitul anului 2023, ministrul a promis că va face din Bundeswehr „coloana vertebrală a apărării colective în Europa” și a prezentat noi directive. De menționat că ultimele directive ale armatei germane datează din 2011. Printre punctele importante, guvernul insistă că Bundeswehr este capabilă să se angajeze și pe scena internațională, așa cum a făcut-o în Balcanii de Vest și în regiunea Sahel . Ponderea cheltuielilor militare era de 5% din PIB-ul Germaniei în anii 1960, apoi a scăzut sub 2% din 1990 și destrămarea URSS, cu doar 1,3% în 2021.

La fel și în Regatul Unit. Șeful Statului Major al Armatei, generalul Sir Patrick Sanders, a cerut revenirea la serviciul militar obligatoriu în fața amenințării ruse, stârnind opoziție din partea populației. Cu alte cuvinte, el dorește o întărire a mijloacelor de apărare prin recrutare, suspendată în 1960. În mai multe rânduri, generalul Sir Patrick Sanders a insistat în discursul său de miercuri, 24 ianuarie, că „Ucraina contează cu adevărat”, acolo unde este nevoie ca societățile noastre să fie” pe picior de război”.

„Ar trebui britanicii să se pregătească pentru război?” este întrebarea pusă în multe mass-media engleze. La rândul său, guvernul a temperat remarcile generalului, insistând că „armata britanică va rămâne o armată de voluntari”. Pentru moment, Downing Street spune că nu lucrează la un astfel de subiect, ceea ce nu o împiedică să urmărească cu îngrijorare războiul care are loc în estul Europei. În primul său discurs major pe tema apărării, ministrul responsabil cu acest subiect, Grant Shapps, a declarat că țara trece de la o „lume postbelică la una antebelică”. El a evidențiat multe amenințări, dar întotdeauna același fir comun între toate aceste avertismente: Rusia.

Spre un model finlandez?

Va urma Marea Britanie exemplul Suediei, care tocmai a reintrodus o formă de serviciu militar? Țara a beneficiat deja de recrutare parțială, adică nu toată lumea este înrolată. La rândul ei, Finlanda, care are o graniță de 1.340 de kilometri cu Rusia, are o conscripție mai largă. Aproximativ 80% din populația masculină efectuează serviciul militar într-o formă sau alta. Refuzul poate duce la o pedeapsă cu închisoarea, dar există și posibilitatea de a face serviciu civic fără uniformă. Prin urmare, Finlanda poate avea una dintre cele mai mari armate din Europa. Dimensiunea forțelor sale armate active este de numai 19.000, dar poate apela la 238.000 de rezerviști.

La rândul lor, oficialii NATO sunt și ei în alertă. La mijlocul lunii ianuarie, liderul de vârf al alianței, amiralul Rob Bauer, a declarat că țările membre trebuie să fie în alertă „și să se aștepte la neașteptat”, adăugând că publicul trebuie să-și schimbe starea de spirit către o eră „în care orice se poate întâmpla oricand”.

sursă: L’Express


Opiniile cititorului

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.


Melodia actuala

Titlu

Artist

Background